Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как като християни да реагираме на злото

3
Снимка: @ciela.books

Като избягваме да се взираме в злото на тоя свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случи ли ни се нещастие, сме склонни да припишем вината на хората около нас, но трудно я търсим у самите себе си. Понякога сякаш някаква тъмна сила ни подтиква да вършим злини, дори и без да ги осъзнаваме и окачествяваме като такива. Така човешката душа се превръща в полесражение, където вечно борба водят дяволските сили с Божията благодат. 

Текстът на евангелското четиво, което разказва как Христос излекува човек, в чиято душа са победили силите на злото и са я обсебили бесовете, като ги изпраща в пасящите наблизо свине, е отправна точка към новия роман на Теодора Димова.

Как се реагира на злото, това е основният въпрос в „Поразените“. Роман за три жени и едно дете, които преминават през тежки за нашата история събития. Те са поразени от тоталитарния режим, установил се чрез съветската окупация след Деветосептемврийския преврат. В какво се изразява поражението и в какво победата? 

"Онова време беше абсолютно бездуховно. Духът липсваше. Да, любовта липсваше. Уважението към другия, отношението към другия, възхищението пред света, пред природата... Като че ли този режим изсмукваше духовността. Да се живее в общност без любов и без дух е много страшно", разказва авторката на "Поразените" Теодора Димова и допълва:

"Забравяме паметта си и това забравяне е много страшно. Работата на един писател е точно в това – да напомня, да изразява. Защото това, евангелски казано, е неразпознаването на Божието и на злото. Това беше и целта на романа ми – да ориентира. Другата ми цел беше да изследвам как човек реагира на злото. Злото съществува от грехопадението – не можем да го избегнем, но поне да не го подпомагаме. Никой от героите не е осъден, защото аз осъждам системата, а не нейните жертви". Самият Христос осъжда греха, не осъжда грешниците.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Драмова и Стоян Маринов

Среща с майстори-занаятчии

Елена Драмова и Стоян Маринов са едни от малкото останали в страната ни майстори-занаятчии. Елена е майстор художествени тъкани. Изработва тъкани по традиционна технология от естествени материали: лен, памук, коприна, вълна. Изработва пана, черги, покривки, обредни кърпи и облекла. Иновира традиционната орнаментика в съвременните модели на покривки,..

публикувано на 24.10.20 в 08:45

Проф. Коста Костов: Диагноза на Covid инфекция не се поставя само с PCR тест

PCR тестът е само помощен, само асистира, помага на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с положителен PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен. Диагнозата е съчетание на симптоми, образна диакностика, лаборатория, патогенеза. Това коментира в "Нашият ден" пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с..

обновено на 23.10.20 в 15:14

КЗК организира обсъждане на стратегия за противодействие на дискриминацията

Комисията за защита от дискриминация провежда в различни градове на страната публично обсъждане с представители на гражданското общество, бизнеса, местните власти, академичната общност и медиите на Проект за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. Участниците в досегашните форуми активно участват в дискусиите, обсъждат..

публикувано на 23.10.20 в 12:10

Какво може да се случи, ако дължим пари на държавата като физически лица

Пропускате да платите данък или пък някоя глоба. Публичните вземания държавата събира по специална процедура, а частните – по реда за събиране на вземания от всички граждани и юридически лица. Как да потърсим правата си, когато разберем, че дебитните и кредитните ни карти са запорирани от публичен изпълнител към НАП или от частен съдебен изпълнител? Какви..

публикувано на 23.10.20 в 11:55
Камен Каменов

22 години от създаването на Нотариалната камара на България

Празникът на нотариусите се отбелязва с решение на първото Общо събрание на Нотариалната камара на Република България от 24 октомври 1998 г. Нотариалната камара е създадена със Закона за нотариусите и нотариалната дейност, приет през 1996 г. На 1 октомври 1998 г. в България започва да функционира свободен Нотариат.  "Нотариусите, едни от най-отговорните..

публикувано на 23.10.20 в 11:15