Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как като християни да реагираме на злото

3
Снимка: @ciela.books

Като избягваме да се взираме в злото на тоя свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случи ли ни се нещастие, сме склонни да припишем вината на хората около нас, но трудно я търсим у самите себе си. Понякога сякаш някаква тъмна сила ни подтиква да вършим злини, дори и без да ги осъзнаваме и окачествяваме като такива. Така човешката душа се превръща в полесражение, където вечно борба водят дяволските сили с Божията благодат. 

Текстът на евангелското четиво, което разказва как Христос излекува човек, в чиято душа са победили силите на злото и са я обсебили бесовете, като ги изпраща в пасящите наблизо свине, е отправна точка към новия роман на Теодора Димова.

Как се реагира на злото, това е основният въпрос в „Поразените“. Роман за три жени и едно дете, които преминават през тежки за нашата история събития. Те са поразени от тоталитарния режим, установил се чрез съветската окупация след Деветосептемврийския преврат. В какво се изразява поражението и в какво победата? 

"Онова време беше абсолютно бездуховно. Духът липсваше. Да, любовта липсваше. Уважението към другия, отношението към другия, възхищението пред света, пред природата... Като че ли този режим изсмукваше духовността. Да се живее в общност без любов и без дух е много страшно", разказва авторката на "Поразените" Теодора Димова и допълва:

"Забравяме паметта си и това забравяне е много страшно. Работата на един писател е точно в това – да напомня, да изразява. Защото това, евангелски казано, е неразпознаването на Божието и на злото. Това беше и целта на романа ми – да ориентира. Другата ми цел беше да изследвам как човек реагира на злото. Злото съществува от грехопадението – не можем да го избегнем, но поне да не го подпомагаме. Никой от героите не е осъден, защото аз осъждам системата, а не нейните жертви". Самият Христос осъжда греха, не осъжда грешниците.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Швейцария има недостиг на болнични легла, армията помага с хеликоптери

Миналата седмица съобщение на Швейцарското общество за интензивна медицина предизвика сензация. То гласи: „Всички швейцарски граждани – особено тези, които са изложени на риск от зараза с новия коронавирус – са помолени да преценят приживе дали биха искали да получат медицински грижи за удължаване на живота си в случай на сериозно заболяване.“ Това..

публикувано на 24.11.20 в 17:30

Подари книга за Коледа

Както много браншове, така и книжният пострада от кризата с коронавируса, но както много други, така и хората на книгите започнаха редица инициативи, с които се опитват да подкрепят своята дейност. През пролетта Асоциация „Българска книга“ стартира инициативата „Купи 1 книга“ под надслов „За да я има книгата“. Само за няколко дни тя успя да..

публикувано на 24.11.20 в 13:03

Георги Стоилчев: Няма война със страха, има война с риска

" Мерките закъсняха с три седмици ", казва социологът Георги Стоилчев, който в началото на месеца заяви, че колкото по-рано затворим училищата, толкова по-бързо ще ги отворим пак и изпита на свой гръб проклятието на пророка, който се оказва прав твърде рано.  " В последните 4 седмици станахме свидетели на напълно безконтролно разпространение на..

публикувано на 24.11.20 в 12:13

Димитър Маргаритов: Законът за защита на потребителите е добър и модерен

15 години след приемането на Закона за защита на потребителите от 40-ото НС – дали законовите уредби и правомощията на държавните органи и сдружения на потребителите отговарят на променените отношения потребител – търговец?  Председателят на Комисията за защита на потребителя Димитър Маргаритов коментира в "Нашият ден": Законът е добър и адаптиран с..

публикувано на 24.11.20 в 12:05
Андон Балтаков

Андон Балтаков: Пожелавам си едно истинско стабилно радио

Главен герой на "Нашият ден" е генералният директор на БНР Андон Балтаков – човекът, за когото достойнството е по-важно от здравето.  Човекът, който започна битката за утвърждаването на Българското национално радио като обществена медия.  "За мен от първия ден в Националното радио основна цел беше да установя откритостта и откровеността в начина на..

обновено на 24.11.20 в 11:03