Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли достатъчен контрол от Агенцията по храните

Как реагира Българската агенция по безопасност на храните на сигналите за салмонела в пилешко месо, внос от Полша

БНР Новини

Само от октомври досега Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, сигнализираха от Активни потребители във връзка с опасността от заразяване със салмонела, след като стана ясно, че най-малко 100 тона пилешко месо, внос от Полша и заразено с бактерията, са стигнали до българския пазар. Информацията за заразено месо е разкрита със закъснение. Първият сигнал за внос на заразено месо пристига още през март т.г. Предупрежденията, изпратени до БАБХ, са общо 17. Не е съвсем ясно какво е станало с всичките количества – първо 100 тона, после 522 тона – охладена пилешко месо, в които са установени проби салмонела. 

В „Нашият ден“ Александър Райчев коментира темата с Деница Костова от Европейски институт за риск политика.

Има ли достатъчен контрол от БАБХ?

„Да, достатъчен има“ – каза Костова.

Къде се къса нишката. Защо обществото не получава достатъчно ясни сигнали какво се случва?

„Проблемите са на ниво обучение, експертиза, обмяна на опит – изтъкна Костова. – БАБХ действа регионално, не може в София да се забранява нещо на едно предприятие, а в Бургас да е позволено, когато става дума за един и същи продукт и едно и също производство.“

Поне по отношение на обмяната на опит може да се направи нещо. БАБХ би трябвало да утвърждава новите и прецизни стандарти по отношение на контрола и качеството на храните, а не да влиза в предприятия, които вече са ги въвели и работят по тях“ – изтъкна Костова

Повече за проблема със салмонелата в пилешкото и иглата, открита в свинска пържола, можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20