Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пасивната агресия – как да я познаем, как да реагираме

БНР Новини

Познавате ли хора, които искат нещо от вас, но не го казват пряко. Очакват вие да се сетите и се държат обвинително и изискващо. Обвинителният тон е най-ясният индикатор на пасивна агресия. Също стаеният упрек, цупенето и дистанцираното държание.

Както всяко друго взаимоотношение – и за пасивната агресия са нужни двама. 

Пасивно агресивният човек наранява не само другия, но и себе си. Емоцията трови онзи, който я изпитва, превръщайки се в постоянно чувство на огорчение и обида.

Понякога хората, способни да се цупят часове и дни наред, просто не знаят как да изразяват гнева си. Не са научени, че чувствата не са грешни или правилни. Грешен може да е начинът, по който ги изразяваме. Но, за да се справим с тях, първо трябва да ги признаем, да си позволим да ги изпитаме. Когато отричаме една емоция, ние я заменяме с друга – например гнева с тъга, обида, самосъжаление.

Как да разпознаем пасивно-агресивните реакции у себе си и у другите – чуйте какво каза пред Светла Тодорова клиничният психолог Светлана Велкова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.