Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Успешна година за Центъра по българистика в Мелитопол, Украйна

БНР Новини

Три от студентките в българистичния център към Държавния педагогически университет „Богдан Хмелницки“ са отличени за участието си в Шестата международна интердисциплинарна конференция за студенти и докторанти „Трансформации“, посветена на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена, с домакин Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена. 

Особено постижение за тях е, че докладите им са написани и представени на български език. Факт, за който трябва да си дават сметка държавните институции, а и всички, които държат на изучаването на български език и култура в чужбина, е, че българският произход и емоционалната свързаност с България далеч не са достатъчни, за да мотивират младите хора да учат книжовен български език, българска литература и култура. 

С много лична ангажираност, находчивост и упорит труд преподавателите в българските лекторати привличат и поддържат интереса на студентите си към езика и културата ни. В резултат от доброто сътрудничество на лектората с институциите в Украйна и България, Центърът по българистика в Мелитополския университет разполага с дигитален езиков кабинет, който наскоро спечели европейски проект за модерно оборудване. 

Втора академична година курсистите от центъра обогатяват познанията си с разнообразната тематика, компетентните коментари и качествената книжовна реч на предаванията от поредицата „За думите“ на програма „Христо Ботев“. Чудесната идея за ползване на достъпния и уникален ресурс на Българското национално радио е на преподавателката им доц. Красимира Колева. 

Преди началото на академичната година част от лекторите ни преживяха моменти на стрес и неизвестност поради недообмислените правила за назначаване на преподаватели в чужбина, които по чисто формални критерии възпрепятстваха компетентни и опитни професионалисти да заемат лекторски места. За щастие въпреки негативните емоции отдадените на мисията си преподаватели продължават да работят за каузата на българския език и култура.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия