Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Живот след изолацията: Китай наистина ли победи коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според официалната статистика коронавирусът в Китай е победен. В последните пет дни здравните власти са съобщили само за един нов случай на заразяване в Гуанджоу. В Ухан, епицентърът на заразата, на 23 март властите обявиха пет дни без нови случаи на зараза.

Днешните данни сочат стремителен спад на случаите, а само допреди месец се докладваха по 2 хил. нови случая всеки ден. Властите започнаха да облекчават двумесечната изолация на Ухан, а градовете из страната получиха заповед за "пълно възстановяване" на работата и връщане към нормалния  живот.

Но докато страната се връща към нормалния ритъм на живот, местни жители и анализатори се съмняват в информацията за нулево заразяване, притеснявайки се, че правителството приоритизира възстановяваването на икономиката. 

Специалисти по обществено здравеопазване, както и граждани, твърдят, че ситуацията в Китай значително се подобрява в резултат на агресивното тестване, строгата карантина и социалното дистанциране – същевременно мнозина се съмняват, че данните са толкова положителни, колкото властите ги представят.

Обвиненията, че истината се потулва, бяха толкова упорити, че властите излязоха с детайлна декларация по случая.

Част от опасенията се коренят в различната методика на отчитане. Северна Корея и СЗО смятат всеки, дал позитивна проба при тестване, за нов случай, докато Китай не слага безсимптомно протичащите в статистиката. 

В понеделник вечерта здравните власти в Ухан публикуваха детайлно обяснение защо не вписват безсимптомните случаи в статистиката.

Но и скептиците, които не вярват напълно на позитивните статистики, се съгласяват, че е трудно рестрикциите да продължават. Много граждани за месеци изгубиха доходите си, а и всички са изтощени от паузирането на живота.

Потребител в интернет обобщава: "Защо да задълбаваме в данните. Изолацията на Ухан за толкова време вече е ирационална сама по себе си. 

Хората трябва да живеят живота си."

"Колелото на връщането към работа и нормален живот вече се е завъртяло и няма начин да бъде спряно. Просто трябва да се пазим и да сме бдителни" – пише друг.

Източник: Guardian

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крис Георгиев

Да спрем вируса, а не хората

"Да спрем вируса, а не хората – е принципът на действие и той се прилага последователно в Южна Корея. Има ясни, логични мерки, които се прилагат прозрачно. Мерките са планирани и се комуникират ясно". Това сподели Крис Георгиев, основател на технологичната компания "Имагга", който живее в Сеул от 2016 година. "Корейските власти са подготвени за..

публикувано на 01.04.20 в 12:00

Когато настъпи жегата, ще ни трябват хора

" Имайте ни предвид, когато настъпи жегата " – историята на първите доброволци, които влязоха в изолатора на "Пирогов" – младоженците д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов, които се включиха в предните редици на борбата с коронавируса – обиколи медиите. Примерът им е ценен не само заради проявената професионална и човешка доблест. Двамата млади лекари, които в..

публикувано на 01.04.20 в 11:44

Има ли българинът авариен фонд

Въпреки че е 1 април, финансите съвсем не са шега. Имате ли авариен фонд за кризисни ситуации? Подготвени ли сте за извънредни обстоятелства?  Ф инансовият консултант Стойне Василев препоръчва на всеки: "1. Помислете за своята защита . Ако все още имате доходи и не сте останали без работа, помислете за увеличаване на своя авариен фонд. Т.е. за парите,..

публикувано на 01.04.20 в 11:37

Най-тревожни са децата между 7 и 11 години

Когато говорим за деца напоследък, го правим в контекста на образованието и обсъждаме различните форми на дистанционно обучение. Вгледани в собствените си тревоги, като че ли не забелязваме, че и децата също са тревожни. Особено малко по-големите, които вече получават информация и различни послания от света. " И ако за нас самите е важно да филтрираме..

публикувано на 01.04.20 в 10:59

Стоян Панчев: Не сме стигнали още до шок в заетостта

Какви ще бъдат икономическите последствия от кризата с коронавируса? Как да бъдат ограничени щетите от социалната изолация? Как актуализацията на бюджета може да предотврати евентуален срив на икономиката? Какви са предложенията и мерките в социалната сфера – ще бъде ли ограничена безработицата с мярката 60 на 40? Финансовото министерство предложи модел,..

публикувано на 01.04.20 в 09:35