Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот след изолацията: Китай наистина ли победи коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според официалната статистика коронавирусът в Китай е победен. В последните пет дни здравните власти са съобщили само за един нов случай на заразяване в Гуанджоу. В Ухан, епицентърът на заразата, на 23 март властите обявиха пет дни без нови случаи на зараза.

Днешните данни сочат стремителен спад на случаите, а само допреди месец се докладваха по 2 хил. нови случая всеки ден. Властите започнаха да облекчават двумесечната изолация на Ухан, а градовете из страната получиха заповед за "пълно възстановяване" на работата и връщане към нормалния  живот.

Но докато страната се връща към нормалния ритъм на живот, местни жители и анализатори се съмняват в информацията за нулево заразяване, притеснявайки се, че правителството приоритизира възстановяваването на икономиката. 

Специалисти по обществено здравеопазване, както и граждани, твърдят, че ситуацията в Китай значително се подобрява в резултат на агресивното тестване, строгата карантина и социалното дистанциране – същевременно мнозина се съмняват, че данните са толкова положителни, колкото властите ги представят.

Обвиненията, че истината се потулва, бяха толкова упорити, че властите излязоха с детайлна декларация по случая.

Част от опасенията се коренят в различната методика на отчитане. Северна Корея и СЗО смятат всеки, дал позитивна проба при тестване, за нов случай, докато Китай не слага безсимптомно протичащите в статистиката. 

В понеделник вечерта здравните власти в Ухан публикуваха детайлно обяснение защо не вписват безсимптомните случаи в статистиката.

Но и скептиците, които не вярват напълно на позитивните статистики, се съгласяват, че е трудно рестрикциите да продължават. Много граждани за месеци изгубиха доходите си, а и всички са изтощени от паузирането на живота.

Потребител в интернет обобщава: "Защо да задълбаваме в данните. Изолацията на Ухан за толкова време вече е ирационална сама по себе си. 

Хората трябва да живеят живота си."

"Колелото на връщането към работа и нормален живот вече се е завъртяло и няма начин да бъде спряно. Просто трябва да се пазим и да сме бдителни" – пише друг.

Източник: Guardian

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20