Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За първи път на български „Червената книга“ на К. Г. Юнг

Бездната мълчи. Той се е вдигнал и гледа светлината на слънцето, стои между живите. Безпокойство и раздвоение са се надигнали заедно с него, съмнения и обилие от живот.

Как Юнг слезе в подземното царство на колективното несъзнавано?

Отговорът се крие в една неподражаема творба, ръкописна хроника на сънищните и будните видения на швейцарския психиатър и основател на аналитичната психология Карл Густав Юнг (1875-1961), споходили го в периода 1913-1929 г.

Червената книга (Liber Novus) е изрисувана и оформена като средновековен ръкопис и стига до широката публика за първи път през 2009 г.

Преводът от немски език на българското издание е дело на адвокат Пламен Хаджийски, който сърцато предприема това трудно, но и значимо пътуване в душата и разума на Юнг. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографската изложба „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ продължава линията на галерия "Синтезис", да показва автори оставили значима следа във фотографията от началото на 20-ти век. Тя включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. В същия модул през 2019 г. беше показана изложбата..

публикувано на 21.09.20 в 16:29
Доц. д-р Николай Марков

Доц. д-р Николай Марков – „В борба срещу невидимите убийци“

В своята най-нова книга – „В борба срещу невидимите убийци“ – доц. д-р Николай Марков от Националния исторически музей изследва представите на балканските народи и тяхното отношение към заразните болести и ваксините през Средновековието и през Османския период. Някои от слушателите ще си спомнят, че за първи път в едно от предишните наши предавания доц...

обновено на 21.09.20 в 16:26
Наталия Иванова

Дебютната стихосбирка „Човек с бинокъл“ от Наталия Иванова

„Деликатна, дълбока и детайлна поезия, която ти позволява да се докоснеш до човека, който я е написал – жена, сериозна и честна в колебанията си. Четеш и се преоткриваш в спомени и мълчание.“ – ето какво пише поетът Стефан Иванов за книгата на Наталия Иванова. Премиерата на стихосбирката „Човек с бинокъл“ е тази сряда (23 септември) от 19 часа, в клуб..

публикувано на 21.09.20 в 16:01

Цветан Казанджиев: Посланието трябва да бъде просто – като почукване по вратата

"Посланието във всяка творба трябва да бъде много просто – като почукване по вратата. Да не бъде обременено с много техника, със сложна композиция, с много словоизлияния и претрупвания, а просто трябва да докосва този, който гледа моята творба". Това казва ямболският художник Цветан Казанджиев в навечерието на своята 60-годишнина. В галерия „Средец”..

публикувано на 21.09.20 в 15:57
Емил Янев и Виктор Тръпков

Къде е тръпката

В епизод 387 „Трамвай по желание“ среща своята публика с кинорежисьора, музиканта, художника и театралния постановчик, познатия непознат Виктор Тръпков. Животът на Тръпков е живописен като карнавал в Рио. Завършва кинорежисура в московския ВГИК, минава транзит през България и поема към екзотична Бразилия в търсене на късмета и на родния си..

публикувано на 20.09.20 в 13:30