Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творчески стипендии ще подпомагат социално слаби писатели в кризата

Снимка: pixabay

Удължава се срокът за подаването на документи за творчески стипендии на свободни артисти и социално слаби писатели. Това съобщи в „Артефир“ председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

До 1 юни кандидатите ще могат да подават онлайн своите заявления на сайта на Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата.

Право да кандидатстват имат всички артисти на свободна практика, в това число и писатели, самоосигуряващи се или самонаети, които през 2019 г. са работили на граждански или авторски договор. Желаещите трябва да декларират също, че получават месечен доход под 1000 лв.

До стипендията ще се допускат само творци, които не кандидатстват и не получават безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание, предвидено в нормативен акт във връзка с кризата заради епидемията от Covid-19. Финансирането ще става под формата на творческа стипендия, в продължение на три месеца – два за периода на извънредното положение и един – след това.

Боян Ангелов подчерта, че СБП е творчески съюз и коректен данъкоплатец, регистриран по Закона за лицата и семействата, и като частно сдружение не получава бюджетни средства от държавата под формата на годишна субсидия.

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева с председателя на СБП Боян Ангелов в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Предстои шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Като част от програмата ще бъде представена творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на..

публикувано на 12.07.24 в 14:58

Българската литература отвъд границите на езика

"Къща за литература и превод" гостува на формата "Срещи с преводачи" във Велико Търново. В разговора, озаглавен "Преводач и/ли литературен агент: Границите на една безгранична професия" , ще участват преводачите Джорджа Спадони (Италия), Марко Видал (Испания), Яна Елис (Великобритания) и Гергана Панчева от Литературна агенция "София". Мястото на..

публикувано на 12.07.24 в 14:15

Полският рапър Куба Данилович, който се чувства по-добре тук

В рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" ви представяме Куба Данилович от Полша . Куба е роден близо до Варшава, но израства в полската столица. От малък Куба се занимава с музика, свири в рок банда в училище и след като завършва заминава за Лондон. Там започва да свири с различни музикални групи, експериментира в различни жанрове и..

публикувано на 12.07.24 в 12:59

Още бургаски жаргон за познавачи и ценители

Може и да изглежда странно, но, когато някой спомене името на град Бургас, това, което си представям, не е морето, рибарските лодки и прочие типично морски работи, а красивите стари къщи от началото на ХХ век в центъра на града – леко занемарени, някои – повече, обрасли със зеленина, огромните дървета в градската градина и, разбира се, красивата..

публикувано на 12.07.24 в 10:17
 Дефиле на участниците

Созопол – където морският бриз прегръща изкуството

В предаването "Нашият ден" отправяме поглед към Созопол, където морският бриз прегръща изкуството. Древният град с поглед към бъдещето за поредна година е сцена за младите творци, които участват в XVIII Международен младежки фестивал-конкурс "Музите" и  IV Младежки арт фестивал "Солинария" . Водещите на програма "Христо Ботев" Божидар Александров и..

публикувано на 12.07.24 в 09:54