Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Конакчиева, Френски културен институт:

Всички народи, които обичат свободата, обичат този ден

Всички народи, които обичат свободата, равенството и братството, обичат този ден – 14 юли, каза в ефира на "Нашият ден" Мария Конакчиева, връзки с обществеността на Френския културен институт в София, по повод националния празник на Франция. Традиционният военен парад ще бъде символичен, а на специална почит са здравните работници, на първа линия в борбата с коронавируса.

"Съпричастна, единна и солидарна нация" – това е лозунгът на Франция на тазгодишния национален празник.

Церемониите са белязани от ограничения заради коронавируса. Парижани няма да могат да присъстват на тържествата, пише вестник "Фигаро", а в традиционния военен парад на "Шанз Елизе" няма да участват моторни превозни средства. Ще се състои обаче авиационната демонстрация. Президентът Еманюел Макрон няма да направи преглед на войските на прочутия булевард, а ще участва в по-скромен парад на площад "Конкорд". Специална почит ще бъде отдадена на медиците от армията и военните, ангажирани в борбата срещу Covid-19.

"Всичко е подчинено най-вече на солидарността с всички участвали в борбата. Ще участват все пак 2000 военни. Авиопарадът накрая завършва с трибагреника на Франция. Тази година заради пандемията празникът във Франция ще премине много скромно – без военен парад и характерните фойерверки. Ще участват и няколко английски самолета заради апела на Шарл дьо Гол от 1940 г., ще има и няколко немски самолета, свързано със солидарността в Европа. Междувременно ще има манифестиращи хора в бели престилки. Вчера г-н Макрон отиде при военните да им благодари за операцията "Издържливост", каза Мария Конакчиева. Тя информира още и за дарението на посланика на Франция Н.Пр. Флоранс Робин за болницата в Харманли, но не толкова в чест на празника на Франция, колкото заради световната солидарност за борбата с коронавируса. 

"Трябва да запомним, че трябва да бъдем съпричастни и солидарни, защото един невидим вирус, виждате, как понякога обединява хората и прави нациите по-силни." – подчертава представителката на Френския културен институт в София.

"Като че ли Франция винаги е успявала да се мобилизира около големите си каузи." – обобщава Мария Конакчиева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени и активисти настояват за строго защитена зона в българските черноморски води

Български учени доказаха, че Черно море се нуждае от строго защитена зона. По поръчка на "Грийнпийс" – България учени от Института по океанология "Професор Фритьоф Нансен" на БАН изготвиха доклад за ползите от една бъдеща строго защитена зона в българската акватория на Черно море. Разглеждат се принципните ползи от строго защитени зони за морската..

публикувано на 04.09.24 в 18:15

Изнемогващата природа – разказ за планината в края на летния сезон

Мащабна доброволческа акция свали тонове боклук от Рила и разкри критичното състояние на планинските води . Каква е ситуацията в планината в края на лятото – разказ в "Нашият ден" на еколога Данита Заричинова . Доброволците са намерили и изчистили от планинските площи около 3,5 тона битови отпадъци, някои от които токсични – батерии,..

публикувано на 04.09.24 в 09:40

Едно училище с мисия вече посрещна своите ученици

Уютът на есента все по-осезаемо се прокрадва, а първият учебен ден наближава. Едно необикновено училище вече посрещна своите ученици. За мисията на училище "Алгоритъм" с изучаване на руски и английски език в "Нашият ден" говори директорът Любов Берова . В училище "Алгоритъм" преподават учители и учат деца с различни националности, дошли от..

публикувано на 04.09.24 в 09:04
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза в "Нашият ден" разговаряме с д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право и преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски". В последно време българското общество стана свидетел на редица спорни моменти, свързани със съставянето на служебно правителство. По думите на д-р Колев..

публикувано на 02.09.24 в 09:42
Изцелението на бесноватия

За фалшивата вяра и за суеверията в Църквата

Излекуването на бесноватия момък от евангелското че­тиво за днешната 10-а неделя след Петдесетница става по молба на баща му. Чудното излекуване на бесноватото момче прави силно впечатление на всички присъстващи. Христовите ученици, помолени от бащата да помогнат на сина му, не успяват да го сторят. На въпроса им: "Защо не можахме ние да го..

публикувано на 01.09.24 в 09:15