Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Международен ден на младежта

Винаги е време младите да вземат думата

Снимка: Теодора Михова

За предизвикателствата пред младите днес, за протеста и мечтите, за реализацията, институциите и промените в света. В календара на ООН 12 август е отбелязан като Световен ден на младежта. Какво се случва с младежите по целия свят? Симона Димитрова, председател на Националния младежки форум, разказва в "Нашият ден":

Време е младите да вземат думата

Симона Димитрова"Винаги е време младите да вземат думата. Това постоянно е важно. Важно е младите хора да изразяват своето мнение и то да има отражение в настоящата и в бъдещата ситуация, да имаме позиция, за да развиваме бъдещето към по-добро. Националният младежки форум е платформа, която обединява 45 младежки организации от цялата страна. Той е член на Европейския младежки форум. Работим активно по четири приоритета – младежка работа, младежки права, младежко включване и овластяване и силни младежки организации. Националният младежки форум на местно, национално и европейско ниво."

"Младите хора са позитивни. Те показаха, че заедно могат да се справят и с пандемията, и с кризата. Важно е също да има диалог с властите. Да се чуе нашата дума и да бъде взета предвид."

За младите хора и пандемията, протестите, кризата, световната и националната ситуация можете да чуете повече подробности в звуковия файл.

Ралица ДиканскаРалица Диканска, координатор на програмата „Български младежки делегати“ и бивш младежки делегат на България в ООН, сподели в "Нашият ден":

"Програмата "Български младежки делегати в ООН" застъпва в рамките на мандата (2 години) в ООН за идеите и приоритетите на младите хора в България на местно и на най-високо междуправителствено ниво в ООН. Благодарение на МВнР ние имаме легитимен глас в ООН."

Ралица Диканска подчерта, че междукултурните различия трябва да се разбират и да се възприемат като плюс, а не като минус.

За проблемите и предизвикателствата пред младежта – у нас и по света – чуйте подробности в звуковия файл.


Илина МутафчиеваДоколко младите се стремят да добият уменията на бъдещето и кой мисли по тези въпроси? Илина Мутафчиева, младежки обучител, разказа в "Нашият ден" как наистина могат да бъдат усвоени тези умения на бъдещето, вече идентифицирани, кои са механизмите за участието на младите хора за вземане на ключови решение именно на ниво управление. 

Уменията на бъдещето

"Уменията на бъдещето се зараждат в началото на 21-ви век като възможна съвкупност от знания и неща, които можем да правим и биха ни реализирали успешно днес или утре. Кои са те? Някои от тях са стандартни – като работа в екип, ефективна комуникация, вземане на решения... Други от тях са малко по-комплексни и свързани с емоционална интелигентност, умение за свързване с другите, колаборация и други аспекти, които помагат в ежедневието."

Още подробности – в звуковия файл.

Снимки nmf.bg
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Николай Павлов - зам.-министър в Министерството на младежта и спорта

Николай Павлов: Младите хора искат да бъде чут техният глас

12 август е обявен за Международен ден на младежта от ООН през 1999 г. В България за първи път датата се отбелязва официално през 2007 г. Международният ден на младежта дава възможност на държавите по света да разгърнат потенциала на младите хора, да..

публикувано на 12.08.20 в 13:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Линда Ауанис

"Добре дошли в българското училище" – кампания за деца бежанци

„Децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това е възможно само тогава, когато те посещават..

публикувано на 23.09.20 в 14:12

Колко вредно е духовното ГМО

"Дайте ми лукс, нужното не ме интересува" – казва Оскар Уайлд. Безкрайно може да се спори кое е нужно и кое лукс по отношение на духовната храна. Но точно както луксозните стоки имат евтини имитации, духовната култура се копира от ерзац продукти,..

публикувано на 23.09.20 в 09:55

Из историята на Българските държавни железници

Обявяването на независимостта на България и историята на Българските държавни железници – пресечни точки: конфискуването на жп линиите, собственост на австрийската компания Източни железници, става във връзка с обявяването на независимостта на България, а в..

публикувано на 23.09.20 в 08:25

Мирът в трите аврамически религии

На 21 септември преди 81 години (през далечната 1939) започва Втората световна война. От 2001 година с резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации светът отбелязва Международния ден на мира.  По традиция на този ден..

публикувано на 21.09.20 в 16:35
Аркади Шарков

По-добро здравеопазване, но не за сметка на повишени здравни осигуровки

Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но все пак има регистрирана позитивна динамика за последната една година, дължаща се най-вероятно на Covid кризата. Н ационално представително проучване от август на Изследователски..

публикувано на 21.09.20 в 16:34