Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на младежта

Винаги е време младите да вземат думата

Снимка: Теодора Михова

За предизвикателствата пред младите днес, за протеста и мечтите, за реализацията, институциите и промените в света. В календара на ООН 12 август е отбелязан като Световен ден на младежта. Какво се случва с младежите по целия свят? Симона Димитрова, председател на Националния младежки форум, разказва в "Нашият ден":

Време е младите да вземат думата

Симона Димитрова"Винаги е време младите да вземат думата. Това постоянно е важно. Важно е младите хора да изразяват своето мнение и то да има отражение в настоящата и в бъдещата ситуация, да имаме позиция, за да развиваме бъдещето към по-добро. Националният младежки форум е платформа, която обединява 45 младежки организации от цялата страна. Той е член на Европейския младежки форум. Работим активно по четири приоритета – младежка работа, младежки права, младежко включване и овластяване и силни младежки организации. Националният младежки форум на местно, национално и европейско ниво."

"Младите хора са позитивни. Те показаха, че заедно могат да се справят и с пандемията, и с кризата. Важно е също да има диалог с властите. Да се чуе нашата дума и да бъде взета предвид."

За младите хора и пандемията, протестите, кризата, световната и националната ситуация можете да чуете повече подробности в звуковия файл.

Ралица ДиканскаРалица Диканска, координатор на програмата „Български младежки делегати“ и бивш младежки делегат на България в ООН, сподели в "Нашият ден":

"Програмата "Български младежки делегати в ООН" застъпва в рамките на мандата (2 години) в ООН за идеите и приоритетите на младите хора в България на местно и на най-високо междуправителствено ниво в ООН. Благодарение на МВнР ние имаме легитимен глас в ООН."

Ралица Диканска подчерта, че междукултурните различия трябва да се разбират и да се възприемат като плюс, а не като минус.

За проблемите и предизвикателствата пред младежта – у нас и по света – чуйте подробности в звуковия файл.


Илина МутафчиеваДоколко младите се стремят да добият уменията на бъдещето и кой мисли по тези въпроси? Илина Мутафчиева, младежки обучител, разказа в "Нашият ден" как наистина могат да бъдат усвоени тези умения на бъдещето, вече идентифицирани, кои са механизмите за участието на младите хора за вземане на ключови решение именно на ниво управление. 

Уменията на бъдещето

"Уменията на бъдещето се зараждат в началото на 21-ви век като възможна съвкупност от знания и неща, които можем да правим и биха ни реализирали успешно днес или утре. Кои са те? Някои от тях са стандартни – като работа в екип, ефективна комуникация, вземане на решения... Други от тях са малко по-комплексни и свързани с емоционална интелигентност, умение за свързване с другите, колаборация и други аспекти, които помагат в ежедневието."

Още подробности – в звуковия файл.

Снимки nmf.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Николай Павлов - зам.-министър в Министерството на младежта и спорта

Николай Павлов: Младите хора искат да бъде чут техният глас

12 август е обявен за Международен ден на младежта от ООН през 1999 г. В България за първи път датата се отбелязва официално през 2007 г. Международният ден на младежта дава възможност на държавите по света да разгърнат потенциала на младите хора, да..

публикувано на 12.08.20 в 13:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в..

обновено на 26.07.24 в 12:13