Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Международен ден на младежта

Николай Павлов: Младите хора искат да бъде чут техният глас

Николай Павлов - зам.-министър в Министерството на младежта и спорта
Снимка: mpes.government.bg

12 август е обявен за Международен ден на младежта от ООН през 1999 г. В България за първи път датата се отбелязва официално през 2007 г. Международният ден на младежта дава възможност на държавите по света да разгърнат потенциала на младите хора, да отбележат техните постижения и да планират начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на обществото.

Зам.-министърът в Министерството на младежта и спорта Николай Павлов разказа в "Нашият ден" за празника и за бъдещите стратегии и политики по отношение на младежта:

"Днешният ден се чества в България от 2007 г. Министерството на младежта и спорта също отбелязва празника, а и не само – в много градове на страната има най-различни събития. Ще бъдат въвлечени по места младите хора – техните младежки организации, общините ще съдействат. Младежка столица на днешното честване става Варна, където с подкрепата на Община Варна организираме един концерт, посветен на младите хора, на тяхната енергия, въодушевление и жизненост. Надявам се да се получи един приятен празник, който да отбележим с прекрасни млади български изпълнители."

"Младите хора искат да бъде чут техният глас. Искат да видят реализирана своята активност в местните и в централните политики. Това е двустранен процес. Активното младежко включване, както го наричат, трябва да е конструктивно. Екологията, например, все повече вълнува младите хора у нас и по целия свят. Неформалното образование, доброволчеството, реализацията на идеи, заетостта, обмена – все теми, които вълнуват младите хора."

Николай Павлов използва възможността да покани всички варненци и гости на града на входа на Морската градина в 20 часа, където да се насладят на изпълненията на Виктория, Павел и Венци Венц и квартет „4Магия“. Организатор на събитието е Министерството на младежта и спорта, с подкрепата на Община Варна. Предвид извънредната епидемичната обстановка в страната, ММС апелира всички присъстващи да носят предпазни маски и да спазват дистанция. Зам.-министърът изрази надежда, че ще получи един приятен празник, посветен на младите хора на България. 

За новата Национална стратегия за младежта 2021-2030 г. и нейната подготовка, както и дали е идентифициран достатъчно гласът на младежта, можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мирът в трите аврамически религии

На 21 септември преди 81 години (през далечната 1939) започва Втората световна война. От 2001 година с резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации светът отбелязва Международния ден на мира.  По традиция на този ден генералният секретар на ООН удря камбаната на мира и призовава всички воюващи страни да оставят оръжията и..

публикувано на 21.09.20 в 16:35
Аркади Шарков

По-добро здравеопазване, но не за сметка на повишени здравни осигуровки

Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но все пак има регистрирана позитивна динамика за последната една година, дължаща се най-вероятно на Covid кризата. Н ационално представително проучване от август на Изследователски център „Тренд“ , проведено сред 1005 души, относно нагласите на българите спрямо здравната система,..

публикувано на 21.09.20 в 16:34

За предизвикателството да живееш в мир с природата и себе си

Махатма Ганди казва, че силата не идва от физическия капацитет. Тя идва от неукротимата воля. Именно хора на волята са главни герои в "Нашият ден". На 30 август  Мария Николова подобри рекорда за преминаване на един от най-известните планински маршрути Ком-Емине, като го измина за 5 дни, 16 часа и 43 минути.  По време на този преход тя не е сама. До..

публикувано на 21.09.20 в 13:16

Даниел Троев: Социалните взаимоотношения са ключови за психическата устойчивост

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир.  За мира в нас и около нас в "Нашият ден" говори  психологът Даниел Троев: Протести,..

публикувано на 21.09.20 в 12:13
Разходите за образование у нас са най-ниските в ЕС

Качеството на образованието днес е по-ниско от 2010 г.

Спад на качеството на образованието у нас през последното десетилетие констатира Световната банка в последната си актуализация на Индекса на човешкия капитал. Индексът прогнозира (от 0 до 1) какъв е шансът на едно дете да развие пълния си потенциал и да бъде в добро здраве, когато достигне по-зряла възраст. Страната ни е посочена в доклада с още един..

публикувано на 21.09.20 в 12:02