Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частен случай: Васка Пергелова

Гражданите срещу кредитните и финансовите институции

Снимка: БГНЕС

Има ли законова защита на гражданите и реална равнопоставеност на страните в съда при спорове между гражданите и кредитните и финансови институции (банки, фирми за бързи кредити, колеторски фирми и лизингови фирми)? 

Как можем да се окажем в капана между банка, частен съдебен изпълнител и колекторска фирма? Как наследяваме дълг на роднина чрез роднина и какво можем да направим за защита на правата, средствата и имотите си?

Частният случай на Васка Пергелова от София и коментарът по случая на адв. Светла Миланова – експерт по защита правата на потребителите, в "Законът и Темида". 

Нарушен ли е основният принцип на равнопоставеност на страните? Има ли злоупотреба с привилегиите на банките в ущърб на гражданите? Заповедното производство е ли благодатна почва за схеми и източване на имуществото а гражданите, при липса на съобразяване при прилагането му с правото на ЕС?

С въведеното заповедно производство в новия ГПК не е осигурена предвидената максимална защита на потребителите, съгласно правото на ЕС. Поради това през 2014 г. бе сезирана ЕК по петиции, а в 2015 г. стартира проверка в съдебната ни система ЕU Pilot. Властите в България отстояваха позиция, че законодателството ни е перфектно и гарантира съдебна защита на потребителите. Но след като през 2017 г. И 2017 г. пред ЕК постъпиха над 28 петиции на граждани, ЕК поиска от българските власти обяснение за прилаганите правила в националното ни право в законодателната рамка на Регламента за безспорни вземания и заповедното ни производство! Бе установено, че за българския гражданин е прекалено трудно или почти невъзможно при така разписаните правила да упражни гарантираните му права на висока съдебна защита, съгласно Директива 93/13 ЕИО. 

Първо, прекалено кратки преклузивни срокове, неясна процедура, липса на информираност на страната, посочена като длъжник! Липса на реална възможност и разпоредби, които да позволят на набедения за длъжник да оспори твърденията на заявителя! Позволяването на банките само на твърдения и извлечвния от счетоводните книги да получат съдебен титул и то при възможност лицето да не узнае за случилото се производство зад гърба му, силно наруши принципа на равнопоставеност

Оказа се, че бългалският законодател не е гарантирал прилагането на правото на ЕС! Така се оказахме в параграф 22! Макар и ПЕС да има примат, той не само не се прилага, но и няма контролно-ревизионен механизъм за проверка и няма санкция за българския съд, че не го прилага! Стигайки до този извод, ЕК наложи наказателна процедура на България, като я грозеше глоба за отказа на българските власти да извършат законодателни промени. Тъй като извършените през 2017 г. бяха крайно недостатъчни. 

Под натиска на ЕК, 2019 г., се наложи да бъдат направени отново изменения и съдът да извършва служебна проверка при издаването на Заповед. При направените предложения отново лобито на банките успя да осуети предложените изменения и направените изменения бяха направени до толкова, до колкото да бъде формално задоволено искането на ЕК и предотвратяване на наказателната процедура. Възможността за задълбочена и систематична промяна, която да гарантира на всеки етап в съдебното производството по събиране на вземания правата на гражданите, бе осуетена. Затова половинчатите промени реално не допринесоха за усещането за провеждане на справедлив процес! Служебната проверка за неравноправни клаузи, остава като едно добро пожелание занапред, но какво се случва с всички тези потърпевши, които са преминали това производство и са били лишени от права? 

Има изключително много нарушения, които започват от съда и преминават през принудителното изпълнение връцете на частните съдебни изпълнители! Там се намира друг огромен проблем, в начина на осъществяване на една държавна функция, каквато е съдебното изпълнение, в частни ръце! Празното в законодателството или преднамерено заложен дефект е цялостното законодателно решение за начина и уреждането на провеждането на частното съдебно изпълнение! То е на ръба на частно търговска сделка, а не на предвиденото институционално поведение! 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54