Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кой е Майкъл Балинт и какво представлява неговият подход

Снимка: http://balintsociety.bg

Въпреки прогнозите, че изкуственият интелект в близко бъдеще ще замени лекарите, всички знаем, че връзката лекар-пациент е от ключово значение.
От античността до днес в медицината съществува убеждението, че дорбият лекар лекува не болестта, а човека.

Балинтовият подход най-общо почива върху това убеждение. Той се фокусира върху взаимоотношенията между помагащите специалисти и техните пациенти/клиенти. Обучението е подходящо за лекари, психолози, социални работници, педагози.

Балинтовите групи целят подготвянето на здравните работници да възприемат пациента и неговата болест като цялост, избягвайки разделянето между „научния” подход, в който акцентът е изцяло върху болестта, от една страна и психологичното разбиране на пациента, от друга.

Съсредоточаването само върху „органичния” симптом и търсенето на тясно биологично обяснение са подход, който се оказва неподходящ за една много значителна част от случаите. При тези случаи емоционалното преживяване на пациента е това, което може да помогне да се разбере неговите оплаквания и начина, по който той гледа на тях.

Екатерина Виткова, председател на Българското балинтово общество разказва повече за подхода и за годишна Балинтова конференция, която предстои на 3 октомври.


Майкъл Балинт (1896 – 1970) е роден в Унгария, дипломира се като лекар с първоначални интереси в областта на биохимията, като по-късно се преориентира към психоанализата. Ученик е на известния унгарски аналитик Шандор Ференци и като цяло следва класическия подход на Зигмунд Фройд.
Началото на работата му, станала по-късно изключително популярна като Балинтов подход, е през 1936 г., когато той започва сбирки с общопрактикуващи лекари в Будапеща. Така той се опитва да въведе елементи на психоаналитичното разбиране в практикуването на лекарската професия.

По-късно тази работа продължава в Лондон след Втората световна война с групи от социални работници през 1947 г., които той води с бъдещата си трета съпруга Енид Балинт.

През 1954 г. е поканен от Клиниката Тависток да организира семинар с общопрактикуващи лекари. Основните находки и идеи, произтичащи от тази работа, са описани в книгата му „Лекарят, неговият пациент и болестта”.
Тази книга става едно от задължителните четива в повечето програми за специализация в обща медицина.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Мирослав Димитров

Той е курсант от Националния военен университет „Васил Левски“, Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен. Говори със самочувствие и радост за своите постижения и за всички предизвикателства, които са пред него. Така говорят хората, които имат щастието да живеят мечтите си. А да бъде военнослужещ е била неговата детска мечта. Затова думите му са пълни с..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Търси се лидер

В центъра на обществения живот е темата за модерното политическо лидерство. А тя повдига множество въпроси. Какъв трябва да бъде днешният лидер? Как трябва да изглежда той? Какви качества е необходимо да притежава? Какви трябва да бъдат действията му? Създават ли се политическите лидери, или се раждат такива? И кои са лидерите на общественото мнение..

публикувано на 26.10.20 в 17:07

"Главен герой" на Димитровден – актьорът Димитър Иванов Капитана

На Димитровден "Главен герой" на "Нашият ден" е актьорът Димитър Иванов Капитана от Димитровград. В комедийното му стендъп шоу неизменно участва бай Тъньо. Отскоро към него е привлечена и госпожа Истерия Петрова за едно Небюрократично шоу, в което през призмата на хумора се отглежда днешният ни ден. Иванов е единственият вентрилоквист в България...

публикувано на 26.10.20 в 13:11

Пътна безопасност в зимни условия

Наближавт зимните месеци, в които шофьорите се приканват да карат със зимни гуми и да бъдат внимателни. Какви мерки обаче взема МВР с оглед на пътната безопасност? "Никаква мярка към общините и Агенция пътна инфраструктура не е предприета – предупреди Богдан Милчев, председател на Института по пътна безопасност. –  Никой няма да проследи дали са..

публикувано на 26.10.20 в 12:20

Църквата "Свети Димитър" в Паталеница

Наричат я втората Боянска църква или "перлата на Паталеница". Един от най-значимите средновековни паметници на културата в България е църквата “Свети Димитър” (1090-1091) в с. Паталеница, Пазарджишко. Изградена е в периода XI-XII век и е една от малкото добре запазени кръстокуполни базилики. Стенописите ѝ носят ярко изразени ренесансови белези. На..

публикувано на 26.10.20 в 09:13