Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на прехраната

Снимка: bgfoodbank.org

Храната е толкова базова потребност, че на пръв поглед изглежда странно, че организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) й е посветила цял ден.

Но всъщност на планета, на която половината човечество се бори със затлъстяване, подлага се на диети и всякак се опитва да ограничи приема на храна, другата половина изпитва недостиг или дори глад.

Още по-болезнен е проблемът с изхвърлянето на храна. Защото една трета от храната, която произвеждаме, свършва на боклука.

В развитите държави в Европа и в САЩ годишно се изхвърлят между 95 и 115 кг на човек. И ако в развиващите се страни основният разход на храна се случва при процеса на отглеждане, беритба и обработка, в индустриализираните страни цели 40% от храната се разхищава в последните две фази на пътя ѝ – в магазините и при крайните купувачи.

За преодоляването на глада по света не можем да направим кой знае колко като отделни индивиди, но по-отношение на изхвърлянето на храна, можем да положим старания и поне да го намалим.

Един от съветитите, които се дават в този случай, е да пазаруваме по-малко, но по-качествена храна. И тук възниква резонният върос трябва ли непременно хубавата храна да бъде скъпа? Откъде идва оскъпяването при чистото земеделие и каква част от крайната цена на продуктите остават при производителите?

На тези въроси в студиото на "Нашият ден" отговаря Николай Генов, председател и координатор на "Хранкооп".


Пред какви проблеми се изправя месопреработвателният сектор. Успя ли да се възстанови производството след чумата по свинете? Кои са вредните съставките в колбасите, които да избягваме, и кои са безопасни? Отговаря Живка Георгиева, председател на Организационния комитет, фондация „Българска месна традиция” и производител на месни продукти.


"Не разхищавай, дяравай, ти имаш само това, което можеш да дадеш – на свой ред призова актрисата Силвия Лулчева, която от години работи за "Българската хранителна банка" – организация, която спасява напълно годна за консумация храна и я дарява на нуждаещите се. Банката се бори и с нормативните ограничения, които в редица случаи все още правят изхвърлянето на храна по-лесно и евтино от даряването ѝ.

Силвия Лулчева ни призова да бъдем по-отговорни към собственото си потребление, да бъдем разумни и отговорни, за да не допринасяме за разхищаването, което създава и друг проблем: гниещата храна отделя вредни вещества, трови земята и въздуха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кюстендил - Панагия

В Кюстендил започна празникът Панагия

Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба. По този повод общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира днес ритуално замесване на Богородичен хляб. Събитието е част от културния форум "Панагия", който ще се състои  утре. Обредните..

публикувано на 14.08.24 в 12:25

От Мариупол до Одеса: Героизъм и преподаване по време на война

В ефира на предаването "Нашият ден“ актрисата Горица Радева и историкът Александър Середа споделят своите лични преживявания и впечатления от живота в Украйна по време на войната, представяйки различни аспекти от живота и предизвикателствата, с които се сблъскват. Горица Радева разказва как събитията в Мариупол я шокират и вдъхновяват..

обновено на 14.08.24 в 11:13

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност – разговор в "Нашият ден" с Троян Михайлов , куиър младеж и студент по социология, след промените в Закона за предучилищното и училищното образование срещу "джендър пропагандата". Да си куиър, по думите на Троян, е политическа позиция и отстояване на една антинормативност ...

публикувано на 14.08.24 в 09:51

Олимпийските игри в Париж – между величието и противоречието

Олимпийските игри, които са своеобразен празник на мира, разбирателството и човешкия дух, се превърнаха в арена на крайни емоции и остър сблъсък между истина и пропаганда. Въпреки всичко в Париж тази година възтържествуваха спортните и културни постижения на епохата. За спорта, олимпийските игри , скандалите, философията и културата ни на..

публикувано на 13.08.24 в 13:05
Имане Хелиф (вдясно) и плачещата й съперничка Анджела Карини

Пол, спорт и етика, или как да направим така, че да не изключваме никого?

В "Часът на етиката", рубрика на предаването "Време за наука" беше обсъден скандалът, който избухна на Олимпийските игри, когато алжирската боксьорка Имане Хелиф и тайванската боксьорка Лин Ю Тин бяха допуснати до участие в турнира за жени, въпреки че преди това бяха отстранени от Световната боксова асоциация след хормонален тест. Темата е..

обновено на 13.08.24 в 12:45