Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на прехраната

Снимка: bgfoodbank.org

Храната е толкова базова потребност, че на пръв поглед изглежда странно, че организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) й е посветила цял ден.

Но всъщност на планета, на която половината човечество се бори със затлъстяване, подлага се на диети и всякак се опитва да ограничи приема на храна, другата половина изпитва недостиг или дори глад.

Още по-болезнен е проблемът с изхвърлянето на храна. Защото една трета от храната, която произвеждаме, свършва на боклука.

В развитите държави в Европа и в САЩ годишно се изхвърлят между 95 и 115 кг на човек. И ако в развиващите се страни основният разход на храна се случва при процеса на отглеждане, беритба и обработка, в индустриализираните страни цели 40% от храната се разхищава в последните две фази на пътя ѝ – в магазините и при крайните купувачи.

За преодоляването на глада по света не можем да направим кой знае колко като отделни индивиди, но по-отношение на изхвърлянето на храна, можем да положим старания и поне да го намалим.

Един от съветитите, които се дават в този случай, е да пазаруваме по-малко, но по-качествена храна. И тук възниква резонният върос трябва ли непременно хубавата храна да бъде скъпа? Откъде идва оскъпяването при чистото земеделие и каква част от крайната цена на продуктите остават при производителите?

На тези въроси в студиото на "Нашият ден" отговаря Николай Генов, председател и координатор на "Хранкооп".


Пред какви проблеми се изправя месопреработвателният сектор. Успя ли да се възстанови производството след чумата по свинете? Кои са вредните съставките в колбасите, които да избягваме, и кои са безопасни? Отговаря Живка Георгиева, председател на Организационния комитет, фондация „Българска месна традиция” и производител на месни продукти.


"Не разхищавай, дяравай, ти имаш само това, което можеш да дадеш – на свой ред призова актрисата Силвия Лулчева, която от години работи за "Българската хранителна банка" – организация, която спасява напълно годна за консумация храна и я дарява на нуждаещите се. Банката се бори и с нормативните ограничения, които в редица случаи все още правят изхвърлянето на храна по-лесно и евтино от даряването ѝ.

Силвия Лулчева ни призова да бъдем по-отговорни към собственото си потребление, да бъдем разумни и отговорни, за да не допринасяме за разхищаването, което създава и друг проблем: гниещата храна отделя вредни вещества, трови земята и въздуха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54