Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гергана Николова:

Преценката за тежестта на заболяването е на специалиста, а не на пациента

Снимка: Pixabay

Общопрактикуващите лекари вече ще имат право да издават направления за изследване с PCR тест на граждани от своите пациентски листи при съмнение за заразяване с Covid-19. По какъв начин ще бъдат издавани тези направления и как може да стане това – отговор в рубриката "Сигурни всеки ден" на "Нашият ден" дава д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз:

"За момента все още сме в пожелателна форма, че ще можем да издаваме направления за PCR тестове, но кога ще стане – ще видим. Договарят се последни подробности. Големият проблем е, че тези направления трябва да се издават по електронен път. Засега нямаме действащо електронно здравеопазване и нито един документ в нашите системи не може да бъде издаден по електронен път

Дадено е като задача на специалистите от информационните отдели, които работят към Министерството на здравеопазването – информационното обслужване. Те трябва да създадат модели на електронно направление и да можем да ги ползваме, за да издаваме на тези пациенти, които отговарят на критериите, за да получат дистанционно своето направление за PCR."

Целта е много важна – да няма пряк досег с хората с Covid-19

"Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изготви предложение за общи критерии, за общ алгоритъм още в края на август и го изпрати на отговорните институции. В момента отново сме изработили критериите за това какво и как трябва да се направи, но трябва да бъде съгласувано отново, за да могат да влязат в действие предложенията ни. Вкл. и за това как трябва да се работи с информационната система за Covid. Това, че имаме желание да имаме обратна връзка и да променяме данни, които са внесени вътре. Водят се преговори и нещата се случват стъпка по стъпка."

За алгоритъма на издаване на PCR тестовете – най-важното за пациентите

"Имат ли някаква симптоматика, имат ли симптоми на респираторно заболяване – най-напред телефонна консултация. От съображение за сигурност и за да не се разпространява инфекцията, първо трябва да се обади по телефона на своя личен лекар, за да получи ясна и компетентна помощ. Преценката за тежестта на заболяването е на специалиста, а не на пациента." – подчерта д-р Николова и препоръча ежедневно обаждане на личния лекар, когато вирусът е стигнал до нас.

Чуйте повече в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Млад благотворител" – конкурс, насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17