Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увлеченията на Велизар Николов

Боян Обретенов пише за него: „Велизар Николов не може да бъде нито рецензиран, нито коригиран. Той е Той. Цялостен. Цял.“ 

"Непрежалимо", "Колона" и "Линия" са заглавията на трите му книги за възрастни. Има и четири книги със стихове за деца. Познат повече като детски поет, Велизар Николов има малко по обем, но стойностно поетично творчество. Ненатраплив, вглъбен, деликатен, той не беше забелязван често от критиката, но ценен от почитателите на кратките, пестеливи откъм думи и богати на смисъл стихотворения.

Велизар не дочака последната си книга „Увлечения“, която обаче чака своите читатели. В нея има проницателна поезия и тя не прилича на никоя друга. Редактор е Иван Цанев.

Чуйте разговора с Марин Бодаков за „Увлечения“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антоанета Първанова , Бистра Писанчева, Теодора Церовска (седнала) и Стойо Тинков (от ляво надясно)

Когато занаятът се превръща в изкуство

Човешките съдби са сходни на една картина от дантела. Ако се загледаш в сърцевината, не знаеш кое къде почва и кое къде свършва. Когато се отдръпнеш, всичко е едно взаимосвързано цяло. За "бялата магия", която се е превърнала във визитна картичка на Калофер, в "Домът на музите" разказват Антоанета Първанова, председател на Българския център за..

публикувано на 04.09.24 в 18:10

"Виж ме: свободна и силна" – вечер с творбите на български поетеси и Жените Survivors

Жените Survivors – първата българска общност от жени, успели да се спасят от домашно насилие, за жени, поели към промяна и нов живот – излязоха пред публиката на "Аполония" в Градската художествена галерия в Созопол, за да представят преживяванията си в една поетична вечер. Така те заявиха "Виж ме: свободна и силна". Всяка от тях е преминала..

публикувано на 04.09.24 в 17:39

Главен герой в две книги: Михаил Неделчев

Диалозите с Михаил Неделчев на "Аполония" 2024 - така беше озаглавена вечерта-разговор с литературния историк, критик и публицист в Художествената галерия на Созопол. Бяха представени "Биографичните сюжети на литературния историк" на Елка Трайкова и "Разговори с Михаил Неделчев" на Пламен Дойнов – две книги, в които проф. Неделчев е главен герой. За..

публикувано на 04.09.24 в 17:05
проф. Кирил Топалов и проф. Михаил Неделчев (от ляво надясно)

За неизбежността на живота

На "Аполония" в Градската художествена галерия Кирил Топалов представи новата си книга "Живот по неизбежност".  Написана е в жанра на мемоарния роман.  С ирония и самоирония Кирил Топалов разказва за интересни моменти в своя живот, като е едновременно разказвач и главен герой. За книгата говориха Кирил Топалов и Михаил Неделчев. Чуйте..

публикувано на 04.09.24 в 16:22

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи" на "Аполония"

Поетесата и преводачка Надежда Радулова представя на 3 септември от 18.00 часа в Художествената галерия на Созопол, в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" своя сборник проза "Тук живее Йожи". Историите в книгата, заявена като роман в 21 разказа, са разнообразни, както и стилистичният подход на авторката към тях. Надежда..

публикувано на 03.09.24 в 15:34