Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Covid криза, тероризъм и мюсюлмански бойкот във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От полунощ Франция е в национална карантина в опит да се справи с бума на заразените с коронавирус. Французите ще могат да напускат дома си само за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини. В тази тежка ситуация при пореден терористичен акт тунизиец уби трима души в Ница.

В рамките на месец във Франция се отбелязаха три терористични акта. Започна се с опита за покушение над вече бившата редакция на „Шарли Ебдо“, бяха ранени журналисти на друга медия, след това обезглавяването на учител по история, показал карикатура на пророка Мохамед и сега – вчерашният терористичен акт.

"Мерките се надпреварват, полицията трябва да обезпечи и мерките по карантината, и опазването на реда и живота на хората. Не виждам как ще опазят 24 хиляди черкви със 7 хиляди войници", каза журналистът Божидар Чеков в "Нашият ден". –

Откъде идват проблемите с мюсюлманските емигранти?

Трудностите са две – страните, от които идват тези хора, не желаят да ги приемат обратно. От друга страна, спогодбите, подписани от Франция, най-вече с Европа по правата на човека, ще се противопоставят. Обсъжда се и вероятност Франция да обърне гръб на всички тези спогодби, които вече не отговарят на действителността.

В обществото се стига до дилема, както в Унгария и в Полша: кой е по-прав – политиците, избрани от народа, т.е. демокрацията, или съдиите?

Защото, ако съдиите се опълчат на решението на Франция да се затвори за емигранти, кой ще е по-прав – възможно ли е едно общество да се управлява от съдии?

Не са фарнцузите, тези които колят мюсюлмани, обратно – мюсюлмани колят французи.

В момента никой не може да прогнозира изхода от сблъсъка между две империи, каквито са Франция и Турция, а се намесва и трета империя – Русия.

Голяма роля ще играят мюсюлманите във Франция, те се отвращават от насилието, възмутени са от тези мюсюлмани, които режат глави. Но те трябва да разрешат проблема помежду си. Няма как християнин да се намеси и да реши проблема на тази сбъркана религия, в която отделни нейни представители се връщат към заветите на пророка Мохамед от V в., Ранното средновековие, а нашето общество е в XXI в.

Печална е и липсата на дебат от страна на България, която в съшия този момент извършва съвместни маневри с турската армия в Егейско море." – каза Божидар Чеков.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Щерьо Ножаров

Щерьо Ножаров: България има нужда от агресивна промяна на икономическата политика

Националният план за възстановяване и устойчивост представя вижданията на правителството и обществото за начина, по който трябва да бъдат адресирани структурни проблеми в икономиката, чрез вътрешно съгласувана и последователна комбинация от реформи и инвестиции.  Интелигентна индустрия, кръгова и нисковъглеродна икономика, биоразнообразие, устойчиво..

публикувано на 04.12.20 в 13:00

Бъдете състрадателни и милосърдни

Владина Цекова е превеждала слушателите през Камино. Този път, като гостенка на рубриката "Главен герой" на "Нашият ден", тя ни превежда по друг път, този на преболедуването на Covid-19 – от първите симптоми до приема в болница. Като всеки път и този предлага изпитания, но и срещи с истински Хора и важни житейски уроци. "Не позволявам пред мен да се..

публикувано на 04.12.20 в 11:38

15 години частно съдебно изпълнение в България

Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на отбелязването на 15 години частно съдебно изпълнение в България 12 млрд. лв. са възстановили частните съдебни изпълнители на бизнеса, гражданите държавата и общините от 2005 г. Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на..

публикувано на 04.12.20 в 11:30
Христо Панчугов

Панчугов: Потенциалът на правителството и приоритетите на обществото се разминават

Националният план за възстановяване и устойчивост – каква е пресечната точка между посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК? Политологът Христо Панчугов даде в "Нашият ден" своята оценка за този план: "Това лято – на протести, на отсъстващ от управлението на държавата премиер, на безтегловност от страна на министрите поради липса на..

публикувано на 04.12.20 в 10:45
Юлиана Николова

Юлиана Николова: В нашия български план няма реформи

Националният план за възстановяване и устойчивост – посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК. "В условия на висока степен на несигурност, породена от Covid-19 пандемията, ограничаването и контрола на разпространението й, както и справянето с извънредните последици от нея са основни задачи на правителството. Настоящата ситуация..

публикувано на 04.12.20 в 10:20