Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се чества Денят на културата в Япония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колко празника имат японците и защо празнуват често? Как тази нация, известна с дисциплината си, се справя с коронакризата? 

По думите на Юлияна Антонова – Мурата – дългогодишен дипломат и писател, която от години живее в Япония и е автор на книгите "Моши моши, Япония" и "Уки уки, Япония", в Страната на изгряващото слънце на практика мерки и забрани няма, но няма и паника в обществото. Маските не са задължителни никъде, но 95% от хората ги носят.

"Тук хората са съвестни, пояснява тя. И при най-леки симптоми на простуда, слагат маски още отпреди коронакризата. Всеки има в дома си набор от поне трийсетина маски и слага маска, за да пази другите. Ако човек има по-сериозни симптоми, той не си позволява да тръгне на работа, да излезе на улицата или да отиде в заведение."

Чуйте разговора, в който тя увлекателно разказва и за високата репутация на България сред японците. "Повече хубави неща за България и българите съм чула от япноци, отколкото от наши сънародници", казва Юлиана Антонова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
История и съвременност в Баку

Старият Баку – декор от "Диамантената ръка"

Всеки, който е гледал "Диамантената ръка" с Юрий Никулин ще се почувства у дома си в старата част на Баку Ичери Шехер. Да, да, снимките с ориенталския привкус на този и други известни съветски филми са реализирани в тази част на азербайджанската столица. В Двореца на Ширваншах, например, ще ви покажат стълбите, по които Андрей Миронов тича в..

публикувано на 30.07.24 в 07:55

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20