Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адриана Стоименова:

Готово ли е социалното министерство за зимата

| обновено на 11.11.20 в 10:14
Адриана Стоименова – зам.-министър на труда и социалната политика
Снимка: mlsp.government.bg

Зимата идва. Как социално слабите и бездомните ще я посрещнат в условията на пандемия. Как Министерството на труда и социалната политика се подготвя да окаже помощ на нуждаещите се социално слаби и хора с увреждания? Адриана Стоименова, зам.-министър на труда и социалната политика, ресор Социално подпомагане и хора с увреждания, коментира темата в "Нашият ден".

Мерки

"На първо място е отоплението. Кампанията стартира на 1 юли и приключи на 31 октомври. Тази година имаме ръст от близо 14% на кандидатствалите, а отпуснатите помощи са 12%. За 5 месеца отоплителен сезон 2020-2021 сумата, която получават кандидатствалите лица е 495,80 лв. На този фон 276 042 са в момента отпуснатите заповеди за помощта, която е на стойност малко над 137 млн. лв. Разширен е кръгът спрямо 2019 г. Отбелязвам, че ежегодното увеличение на пенсиите, което е всяка година на 1 юли, няма негативен ефект за достъпа на нуждаещи се хора към тази помощ. Став адума за пенсионери, хора с увреждания, хора с ниски доходи – стараем се да бъдем гъвкави и да дадем възможност на хората, които наистина са в нужда, особено в кризата.

Топъл обяд. До края на годината е удължено действието. В над 189 общини и райони на Столична община – за над 26 400 потребители се доставя тази помощ. Съвместно с патронажната грижа, топлият обяд е доста търсен. Получихме даже награда за "Достъп до добра храна". Преговаряме за непрекъсваемост и през следващата година на тази мярка. На общинско ниво съумяват да се организират и оценката е положителна. 

Положителна е и политиката за раздаване на хранителни пакети по ОП "Храни". Тази година имахме два тура. Обхваща над 470 000 лица на стойност над 15 млн. лв., 6500 тона храни. Очаква се това да продължи и през следващата година, като се очаква увеличение и на видовете храни. Пакетите храни, освен че са предназначени за най-нуждаещите се лица и семейства (пенсионери, хора с увреждания, социално слаби), направихме така, че да подпомогнем и лица и семейства, засегнати от Covid кризата. Кандидатстването става чрез Агенцията за социално подпомагане

Топлият обяд и патронажната грижа стават през общинските служби, като някои общини даже разширяват патронажната грижа в посока на обезпечаване на пазаруване, обезпечаване с лекарства, почистване на домове и грижа от друг характер – много полезно за самотно живеещи хора.

Закон за личната помощ и Закон за хората с увреждания

"От началото на годината има непрекъсваемост на подкрепата. Над 662 хиляди лица получават достъп до финансова подкрепа и до всички останали подкрепи. С оглед на облекчаване на режима на подкрепа, за всяко удължаване на извънредната епидемиологичната обстановка Агенцията за социално подпомагане удължава служебно сроковете на всички решения на ТЕЛК и НЕЛК, изтекли в периода на извънредното положение или на извънредната епидемиологична обстановка, което означава, че за лицата, за които няма издадени нови решения на ТЕЛК, се осигурява непрекъсваемост за получаването на месечна финансова подкрепа. Към момента сроковете са до 28 февруари. Ако се удължи извънредната епидемиологична обстановка, се удължава и срокът на решенията, ако няма издадени нови."

Асистентска подкрепа

"Новост, която стартира от януари, е т.нар "асистентска подкрепа" по Закона за социалните услуги. Има разписан стандарт. Очаква се професионалната грижа от лични асистенти, в повечето случаи медицински лица, да бъде достъпна чрез общините."

Бездомните

"Центровете за временно настаняване имат готовност да отворят врати в тежките зимни месеци, подсигурили сме достъп до храна."

Повече можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Свети Николай Мирликийски чудотворец" – най-новият храм на Пловдив

Какво знаем и какво не знаем за най-новия храм, изграден в Пловдив – "Свети Николай Мирликийски чудотворец". Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Владимиров, журналист от Радио Пловдив. “Това е един от най-новите храмове в Пловдив, включвайки тук в район “Тракия“, пък и този, който очакваме в най-скоро време в Стария град с името..

публикувано на 10.05.21 в 13:46

Църква, строена от Колю Фичето, събира средства за спешен ремонт

Над 180-годишна църква, построена от Колю Фичето, спешно се нуждае от ремонт. Църковното настоятелство и миряни започнаха дарителска акция.  Днес той е действащ храм с църковно училище и паметник на културата в аварийно състояние.  Почти 26 години църквата се поддържа със собствени усилия на свещениците в нея. Темата коментира в..

публикувано на 10.05.21 в 12:17
Наско Стаменов

Наско Стаменов: Науката може да се пипа, подуши и види

В България на 10 май се отбелязва Денят на химика. Празникът е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г. Наско Стаменов е един от най-успешните вдъхновители за това децата да се занимават с наука в България. Освен че преподава на гимназисти в Националната природо-математическа..

публикувано на 10.05.21 в 10:51

Вярата и неверието

Темата за вярата и неверието логично е  една от най-дискутираните в страниците на св. Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан, ни разказва за проявеното неверие от страна на св. апостол Тома, един от 12-те Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя се..

публикувано на 10.05.21 в 09:10

Европа

Европа е направена от пътища, но и от посоки, от сгради, но и от изкуство, от география, но и от идеи, от личности и от общности. Европа е направена и от думи. Съюз. Свобода. Мир. Цивилизация. Пътуване. Общуване. Любопитство. Приятелство. В предаването, посветено на Европа, участват оперната певица Ина Кънчева, театралният и кинорежисьор Галин Стоев,..

публикувано на 10.05.21 в 07:18