Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Весталката“, опера в три действия от Гаспаре Спонтини

Каролайн Бранчу в ролята на Юлия в операта „Весталката“, плакат за премиерата на 15 декември 1807 г.Музика: Гаспаре Спонтини
Либрето: Виктор Етиен дьо Жуи.
Премиера: 15 декември 1807 г. в Париж – трупата на Императорската музикална академия ръководена от Жан Батист Рея.
Декори: Жан Протен
Танцови интермедии: Пиер Гардел и Луи Милон.

Действащи лица:
• Лициний, римски генерал – тенор
• Цина, командир на легион – баритон
• Първосвещеник – бас
• Консул – бас
• Юлия, весталка – сопран
• Великата весталка – мецосопран

Първо действие
Форум на весталките
Римският пълководец Лициний доверява мъката си на Цина, предводителя на легиона. Докато той е бил на война любимата му Юлия дълго е чакала вест от него. След като е решила, че той е загинал станала весталка. Така тя е завинаги загубена за него.
Юлия също страда за своя любим. Тя скоро ще го види и ще го увенчае с победния лавров венец.

Храмът на богинята Веста
Весталките посрещат утрото с песен посветена на Веста – „Figlia del cielo, eterna Vesta, diffondi qui le tue luci immortali“;
Великата жрица дава последни напътствия на девойките, които трябва да славят победата на Рим и ги изпраща да направят последни жертвоприношения. Разкъсвана между любовта и дълга Юлия е нещастна. Великата весталка се опитва да ѝ помогна да надмогне слабостта си – „L’amore è un mostro barbaro, perfido nemico di Vesta“.
Останала сама Юлия излива болката си, спомняйки си своя любим – „Licinio, io sto per rivederti; sentirò della tua voce la dolce melodia“
Пристигналите весталки я упрекват, че се бави с ритуала.
Идва процесията водена от Първосвещеника, съпровождан от жреци, сенатори, консули, матрони и войни. Започва ритуалът.
Юлия трябва да положи венеца на победителя, след което следват празнични тържества, а весталки раздават останалите награди на войните.
Накрая всички се отправят към Капитолия, за да отдадат почит и на загиналите.

Второ действие
В храма на Веста
Великата весталка обявява, че тази нощ Юлия ще пази огъня в храма. Девойката остава сама със спомените и с молитвите към богинята – „Tu che invoco con orrore“.
Молитвите ѝ пред олтара са прекъснати от пристигналия Лициний. Той ѝ казва, че боговете ще си смилят над тяхната любов – „Gli dei avran pietà del destino che ci opprime; essi hanno gettato su noi uno sguardo favorаvole“. Унесена в своето щастие с любимия Юлия забравя да поддържа огъна в олтара на Веста. В храма нахлуват весталки и Първосвещеникът, за да разбират защо е угаснал свещения огън. Юлия е осъдена на смърт, защото със своята небрежност е обидила богинята – „O numi tutelar“.

Трето действие
На сцената има три гробници във формата на пирамида. Двете са запечатани, а третата е за Юлия, която ще бъде зазидана жива.
Пред нея е Лициний, който не може да изостави своята любима – „Gíulia morirà!... No, no, io vivo ancora, io vivo per difender la sua vita“; За да подкрепи приятеля си идва и Цина. Двамата решават да спасят весталката. Командирът обявява пред всички, че той е виновен за загасването на огъня. Той трябва да умре. Първосвещеникът, обаче не е съгласен.
Ето приближава погребалното шествие. Воалът на Юлия е поставен върху олтара. Небесният огън трябва да го запали. Събралото се множество възхитено от красотата и младостта на Юлия моли боговете за милост. Всички са в очакване, но не се случва нищо. Юлия се прощава с весталките и получава благословията на Великата весталка – „Caro oggetto“. С факел в ръка Юлия се приближава, за да подпали воала. В този миг идват Лициний и войници. За да го спаси Юлия бързо влиза в гробницата и иска да затворят вратата. Изведнъж притъмнява и една светкавица запалва воала поставен върху олтара. Вечният огън гори отново. Богинята е простила на своята весталка. Така Юлия и Лициний могат да бъдат щастливи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05