Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Генчо Начев: Може би закъсняхме с мерките срещу Covid-19

Той призова за по-строг контрол

Проф. Генчо Начев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Всички знаем, че има повече легла, отколкото болни в България. Нещата са на местно ниво. Има нужда от персонал и най-вече от повече сестри. Това заяви в "Нашият ден" проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина", на официалния празник на здравното заведение. Как функционира болницата в сегашната ситуация?

"Името избра проф. Чирков, който е създател на тази болница – не знам точно какви са били съображенията му. Може би защото светицата има отношение към страданията на хората и към това как да се помага."

Болницата в сегашната ситуация

"Всички сме на местата си. Хората са уморени, но това е нашето ежедневие, професия, призвание. Няма отлив на медицински специалисти. Отделили сме Covid отделение – 25% от леглата на болницата, има интензивен сектор с 10 легла, има, разбира се, интубирани пациенти. Почти винаги е пълно това отделение. Но същевременно не спираме да работим с пациенти, които не са Covid положителни. За тази цел има разделение на потоците. Отделена е една операционна за Covid положителни пациенти, защото някои от тях се нуждаят от спешни интервенции. По същия начин се процедира и по отношение на кардиологията – една от инвазивните лаборатории е отделена за Covid пациенти."

Призвани

"Радвам се, че работя с хора, за които това не е само начин на изкарване на прехраната, а призвание. Когато приемаме някой на работа, той е наясно с това, че: Тука няма "няма" (винаги трябва да се намери начин се реши проблемът); Няма работно време; Пациентът е на пиедестал и трябва да се отнасят към пациента като към роден баща, майка, брат, сестра..."

Лечението с кръвна плазма

"Каквото и да било лечение винаги има показания и противопоказания, странични действия. Същото е по отношение на плазмата. Винаги когато се вижда, че албуминът или общиат белтък на пациента е нисък, трябва да се приложи човешка плазма. Там, където има показания за прилагене на човешка плазма, богата на антитела спрямо вируса Covid-19, се прилага. Но – когато има показания – не безразборно, защото няма лечебен метод, който да е напълно безвреден. Винаги има странични ефекти."

Правила за добра медицинска практика и правилно лечение

"Не става дума за подчинение на министъра. Има правила за добра медицинска практика. Има алгоритъм, който не го е измислил министърът, но го е разпространил. Това са правилата за добро лечение на Covid-19. Първоначалното лечение е проба-грешка. Въз основа на натрупания опит вече са изкристализирали няколко основни неща. Основно това лечение е симптоматично, защото няма директно досега лекарство, което да е доказало своята специфичност и ефективност спрямо Covid-19."

Ако беше министър на здравеопазването, проф. Генчо Начев

"Няма да се различавам много от това, което министърът и щабът предложиха. Даже, че е същото, което мисля и аз. Може би закъсняхме с тия мерки, които сега се предлагат. Когато прилагахме тези мерки март-април, бяхме страна за похвала в цля Европа. Понеже ги отпуснахме и понеже знаем какво е самосъзнанието на голяма част от българския народ, се стигна дотук. Мисля, че щабът, начело с министъра, си вършат много добре работата. Въпросът е възпитателната задача на всеки един от нас спрямо околните в посока спазване на изискванията, за да се ограничи тази чума."

По-строг контрол

"Всички знаем, че в България има повече легла, отколкото са необходими за близо 7 млн. души (та и по-малко). Всичко опира до организация на местно ниво. Не трябва всичко да опира до министъра, защото има болници, които не са под егидата на министъра. Никой досега не е потърсил сметка на някой кмет за общинската му болница дали оставя пациенти без лечение... 

Другият проблем, който не е отсега. По-малко са нуждите от лекари, отколкото от сестри. Не може последните 3-6 месеца да се реши проблемът с липсата на персонал. Това е стратегическа задача – част от националната сигурност на България – за която никой не е мислил досега. Колко са националните дружества по специалности, за които има ясна представа следващите 5 години на каква възраст са техните членове и колко от тях ще излязат в пенсия, колко нови специализанти има... Но трябва да има някой отгоре – дали Лекарски съюз, дали министър, който да организира това нещо."
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Балабанов: Учителят е най-важният човек за даване на посока

Платформата „Знам.бе“ – как се появи и каква е нейната цел? Какво могат да открият в нея учителите? Образованието трябва да бъде достъпно за всеки.  Платформата „Знам.бе“ дава възможност на младите хора да открият качествено образование и бъдеща професия. Подкастът за учители "Знам.бе" продължава да набира голяма онлайн аудитория. Виктор Балабанов ,..

публикувано на 26.01.21 в 13:35

Хипотерапията и децата със специални образователни потребности

Какво не знаем за хипотерапията и как тя помага на деца със специални образователни потребности? Как любовта към децата, конете и природата могат да се съчетаят в помощно средство за родители, учители и деца? Ирена Методиева, клиничен психолог и психотерапевт, разказва повече в "Нашият ден": " Хипотерапията е научен метод, който все повече се налага..

публикувано на 26.01.21 в 12:35
Снимката е илюстративна

Отива си времето на минималните осигурителни прагове за икономически дейности

Минимални осигурителни доходи и двата стълба на пенсионната система в България.  Минималната заплата от 1 януари 2021 г. е 650 лева – с 40 лева повече в сравнение с изминалата година. С 10 на сто се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 година са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020-а на заплатите в..

обновено на 26.01.21 в 11:30
Иво Инджов

Медийната система и журналистическата култура в България

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект „Медийната система и журналистическа култура в България“.  Политологът и ръководител на проекта доц. Иво Инджов от ВТУ „Св. Кирил и Методий“ обяснява повече в "Нашият ден". " Ситуацията на медиите в България никак не е за завиждане. Има много проблеми, свързани с политически,..

публикувано на 26.01.21 в 09:50

Светослав Витков: Борбата в човешкия живот дава неговия смисъл

Каква е изборната 2021 г. през очите на рожденика  Светльо Витков, вокалист на група „Хиподил“ и председател на партия „Глас народен“. " Рождените дни са да се събереш с приятели... Иначе какво – да седнеш да плачеш ... Рождените дни след определена възраст започват да увеличават числото по начин, по който човек се замисля и трябва да се прибере вкъщи и..

публикувано на 26.01.21 в 08:40