Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За св. Климент Охридски и смисъла на образованието

Ивайло Динев: Стряскаща е разликата между финансовата подкрепа за студенти, докторанти и млади учени – у нас и в другите страни

Снимка: БГНЕС

Свети Климент Охридски е знакова фигура в историята на българското духовно самосъзнание. В деня на свети Климент Охридски и патронния празник на Софийския университет – за смисъла от висше образование, рейтингите, докторантите и протестите – докторът по политология, възпитаник на Софийския университет и един от лидерите на Ранобудните студенти от 2014 година Ивайло Динев коментира в "Нашият ден":

"В подобни кризи като днешната мястото на най-добрите университети във всяка страна да задържа духа, вярата, надеждата. Мисля, че както възпитаници, така и преподаватели и учени от Университета правят това, което е нужно като тяхна роля като интелектуалци и публични фигури. Сега сериозна тема за висшето образование в такъв момент е дали нашето образование е готово за тази трансформация и дали няма проблеми от преди кризата и в момента се оголват. 

Правейки сравнение с това, което видях в Италия и някои други европейски държави, в които бях, за да се обучавам, смятам, че е на изключително ниско ниво като финансиране цялото ни висше образование – всички университети в България. Стряскаща е разликата между това, което получават като финансова подкрепа студенти, докторанти и млади учени – у нас и в другите страни."

Ивайло Динев сравни протестите на Ранобудните студенти и сегашните: "Сякаш повторението означава, че оставаме в един и същи цикъл на начин на управление, един и същи цикъл на възмущение. За мен надеждата в тазгодишния протест беше, че ще излезем от този цикъл – да се случи базова промяна. Но това не стана."

Като политолог, Динев обобщи: "Наблюдаваме постоянен спад на легитимността на всяко едно правителство. Моят извод и за настоящите, и за предните протести, а и за бъдещите избори, е, че все още нямаме назряване на политическа култура. Трябва по-сериозно а се говори за конкретни политически мерки и идеи."

Чуйте повече в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04