Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на футбола

Футболът едва ли има нужда от специален ден за честване, ако питате милиардите му почиататели по света. Няма друга игра, която така да обединява хората и да заличава социалните и националните различия, социалния статус и темперамента.

В рамките на 90 минути, грижите, проблемите и всекидневието ни спират да съществуват и ние сме в плен на играта. Футболът е достъпна и демократична игра – не са нужни специални условия и екипировка. Много от днешните футболни звезди са момчета със скромен произход, излезли от бедняшките квартали на света.

Същевременно професионалният футбол е машина за пари, оборотите на големите клубове са колкото брутния вътрешен продукт на средна по размер африканска държава.

От една страна, е колективна игра, в която екипният дух е от ключово значение, от друга – сигурно няма човек на планетата, който да не е чувал за Пеле, Марадона, Меси, Роналдо, Христо Стоичков. Футболната история пази спомени за успешни отбори, съставени от скромни екипни играчи и за провалени опити да се състави отбор само от звезди. 

Ако големите футболни клубове бяха държави, щяха да имат милионни населения. Ако сте фен на "Барса", любовта към отбора обединява вас и хора от Китай до Патагония. Същевременно футболните мачове разделят приятели и познати и дори са ставали повод за избухване на войни между държави.

Само тотално незапознати със спорта хора смятат, че футболът е хаотично тичане по терена на враждуващи отбори – за да се играе добре, футболът изисква ум и интелигентност, сила и елегантност, отборен дух и увереност в себе си, понякога допуска и голямо его, друг път – не.

"Футболът е проста игра, но е трудно да играеш просто" е казал Йохан Кройф, а вие чуйте спортният журналист Никола Ибришимов, който означава футбола като начин на живот.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителното пенсионно осигуряване – какво постигнахме и какво предстои?

Неотдавна в страната ни бе завършен преглед на частното пенсионно осигуряване, извършен съвместно от няколко български институции и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По този повод в ефира на предаването "Нашият ден" бе поканена Диана Йорданова , заместник-председател на Комисията за финансов надзор, която сподели..

публикувано на 15.08.24 в 12:29
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Избрано: Философски размисли за войната и личната свобода

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. Такова е интервюто със Смилен Марков, преподавател по християнска философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", излъчено през януари. В рамките на рубриката "Разговорът" на предаването Марков предлага философски анализ..

публикувано на 15.08.24 в 11:30

Лятна връзка с България: Специалните полети, които ни връщат у дома

През лятото много млади българи, живеещи в чужбина, се завръщат в родината си, за да се насладят на топлината и атмосферата на българското лято и да прекарат време със своите близки. Програмата "Полет към дома", създадена от националния авиопревозвач, предлага именно такава възможност – да улесни завръщането на сънародниците ни за летния сезон...

обновено на 15.08.24 в 10:56
Икона Успение Богородично

Честваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица

Днес честваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица , посветен на смъртта на Божията майка. Празникът е почитан както от православните християни, така и от католическата църква. Според Светото писание на 64-годишна възраст Божията майка напуска земния живот. Богородица се молила в Елеонската планина, когато пред нея се..

публикувано на 15.08.24 в 09:25
Кюстендил - Панагия

В Кюстендил започна празникът Панагия

Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба. По този повод общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира днес ритуално замесване на Богородичен хляб. Събитието е част от културния форум "Панагия", който ще се състои  утре. Обредните..

публикувано на 14.08.24 в 12:25