Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислава Станоева – „Божествени частици“

Снимка: личен архив

Станислава Станоева има много награди и не е неизвестно име, но тя е автор, който не шуми. „Божествени частици“ е най-новата ѝ стихосбирка. Тя е разделена на части, започва с "малките космоси" като съизмерение на големия космос, в който всички живеем и всичко е звезден прах. 

Тази книга отпраща много нагоре – към звездите, които ни спасяват, за смъртта и енергията, в която се превръща нашият дух. Втората част е наречена "Хляб и корени" – за простия, за обикновения/необикновен живот. Последната част на книгата е "История на тъгата" – там има и тъга, и смърт. Но като цяло усещането е за виталност. 

"Не искам книгата ми да се възприема по някакъв много тъжен или депресивен начин. Тя е светла книга, в която има и надежда, и философски поглед към нещата, мъничко тъга и една добронамереност към всичко, което ни се случва като хора" – казва поетесата.


Черна дупка

Някой е хвърлил във Вселената
огромен спасителен пояс


Чуйте повече в звуковия файл.

Станислава Станоева е родена в Пловдив. Завършва специалност „Българска филология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Автор е на стихосбирките „Смъртта на палача“ (1999), „Полет в камъка“ (2003), „Градове и други острови“ (2009), „Теория на всичко“ (2012) и „Форми на живот“ (2017). Има множество публикации в български литературни издания, както и десетки награди от национални и международни литературни конкурси. 

Нейни произведения са включени в Международен балкански сборник (Истанбул, 2007), Юбилеен сборник на Лондонското поетическо общество (Лондон, 2009), сборник „Лирика 2010“ на НДК (София, 2011), Антология „Литературен Пловдив“ (Магдебург, 2014), „Антология на българската поезия – XXI век“ (София, 2015) и др. Стиховете ѝ са преведени на турски, английски, норвежки и немски език.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Левски е този, който учи българите да пишат с дела

Ден след 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски в "Нашият ден" разговаряме с писателката Здравка Евтимова – за необходимостта от светлия облик на Дякона. Дядото на Евтимова кръщава баща ѝ с името на Левски, за да расте в бедната му къща един смел, свестен човек – такъв, който държи на дома, на родната земя и на думата си. "..

публикувано на 19.07.24 в 10:27