Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Станислава Станоева – „Божествени частици“

Снимка: личен архив

Станислава Станоева има много награди и не е неизвестно име, но тя е автор, който не шуми. „Божествени частици“ е най-новата ѝ стихосбирка. Тя е разделена на части, започва с "малките космоси" като съизмерение на големия космос, в който всички живеем и всичко е звезден прах. 

Тази книга отпраща много нагоре – към звездите, които ни спасяват, за смъртта и енергията, в която се превръща нашият дух. Втората част е наречена "Хляб и корени" – за простия, за обикновения/необикновен живот. Последната част на книгата е "История на тъгата" – там има и тъга, и смърт. Но като цяло усещането е за виталност. 

"Не искам книгата ми да се възприема по някакъв много тъжен или депресивен начин. Тя е светла книга, в която има и надежда, и философски поглед към нещата, мъничко тъга и една добронамереност към всичко, което ни се случва като хора" – казва поетесата.


Черна дупка

Някой е хвърлил във Вселената
огромен спасителен пояс


Чуйте повече в звуковия файл.

Станислава Станоева е родена в Пловдив. Завършва специалност „Българска филология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Автор е на стихосбирките „Смъртта на палача“ (1999), „Полет в камъка“ (2003), „Градове и други острови“ (2009), „Теория на всичко“ (2012) и „Форми на живот“ (2017). Има множество публикации в български литературни издания, както и десетки награди от национални и международни литературни конкурси. 

Нейни произведения са включени в Международен балкански сборник (Истанбул, 2007), Юбилеен сборник на Лондонското поетическо общество (Лондон, 2009), сборник „Лирика 2010“ на НДК (София, 2011), Антология „Литературен Пловдив“ (Магдебург, 2014), „Антология на българската поезия – XXI век“ (София, 2015) и др. Стиховете ѝ са преведени на турски, английски, норвежки и немски език.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Артефир" с наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър

Предаването за изкуство и култура на програма "Христо Ботев" "Артефир" получи наградата "Златна маска" на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" в тази важна за театъра година, когато посреща своя 100-годишен юбилей. 100-годишнината на Драматичен театър “Стоян Бъчваров“ Варна е знаков юбилей за цялата българска култура. В трудно време е..

публикувано на 14.04.21 в 16:30
Станислав Кондов

Актьорът Станислав Кондов: Чувствам се свободен и щастлив на сцената

„Първата ми среща с Варненския театър беше, със сигурност, като ученик. Аз съм родом от Варна и съм възпитаник на Музикалното училище, тогава вече нямаше такава политика – да ни водят учителите на театър, но класът се събирахме да ходим на представления. Така започнах да гледам театър. Конкретно представление не си спомням, но гледах да гледам..

публикувано на 14.04.21 в 14:05

Съвременно изкуство, посветено на екологията

Галерия „Литъл Бърд плейс“ представя второто издание на своя успешен проект – Резидентска програма за млади български визуални артисти. Той се организира всяко лято в автентична стара къща в село Лещен и сега експозицията ни среща с изкуството на шестима участници в пленера – Силвия Попова, Атанас Леваков, Албена Петкова, Светли Евгениев,..

публикувано на 14.04.21 в 11:47

„Прáшина“ – любим роман на чешките тийнейджъри

„Прáшина“ е тайнствен квартал в центъра на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън..

публикувано на 14.04.21 в 14:10
Писателят Емил Андреев и водещият Емил Янев (от дясно наляво)

Демоните на Емил

В епизод 416 „Трамвай по желание“ среща своята публика с една от най-значимите фигури в съвременната българска литература и драматургия, писателят Емил Андреев. Едно от най-ярките събития от културния живот в страната тази пролет бе премиерата на филма „Блаженият“, режисиран от Станимир Овчаров по сценарий на Емил Андреев. Въпреки строгите ограничители..

публикувано на 14.04.21 в 08:28