Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пернишкият кмет преразпределя около 1 млн. лева в сферата на културата

| обновено на 18.12.20 в 16:04
Дворец на културата - Перник
Снимка: Община Перник

Едно съобщение от седмицата разтревожи културната общественост – че кметът на Перник Станислав Владимиров преразпределя около 1 млн. лева в сферата на културата. Тези средства досега са били изразходвани предимно за заплати и осигуровки на членовете на художествените състави, които обаче "не произвеждат равностоен продукт". Под художествени състави се имат предвид Общинският драматичен театър "Боян Дановски" Перник, Камерен оркестър "Орфей", Хор "Граовска младост", Духовата музика и Ансамбълът за народни песни към Двореца на културата - Перник. Пернишкият кмет подчертава, че финансирането за културната сфера не само ще бъде запазено, но и дори увеличено. Средствата обаче ще бъдат пренасочени за реални дейности, а не за заплати. Владимиров се ангажира Общината да помага на творците за "създаване на продаваем продукт". 

Кметът Станислав Владимиров е на поста от ноември 2019 г. Към него се обърна Светлана Димитрова, за да разясни какво ще се случва. Обаче той е само една от страните. Затова в понеделник в предаването "Време и половина" с водещ Боряна Георгиева от 14 часа в ефира на програма "Христо Ботев" думата ще имат и представители на тези художествени състави в Перник

"Аз искам Перник да стане един от градовете с най-богат културен живот. За целта ще трябва да направим реорганизация, защото сега даваме близо 1 млн. лева само за заплати, а да ви кажа честно, аз не виждам почти никакъв културен живот в моя град... Перник винаги се е славел с богат културен живот и това нещо не само че трябва да бъде възстановено, но и трябва да бъде надградено.  

Със сигурност ще има някои болезнени мерки, със сигурност с някои ще се разделим, но няма как – особено за театъра – да закрия институция, на която прадядо ми е бил един от учредителите. 

Моята идея и цел, и амбиция е театърът, а и цялата култура да отиде на едно съвсем различно ниво

Днес се видях с директора на театъра, вчера с директора на Двореца на културата – това ще са разговори в следващия един месец в посока всеки един от тях да даде концепция за развитие, в която парите за култура ще бъдат увеличени – някои от тях ще дойдат от реорганизация, някои ще бъдат прехвърлени от перо в перо, от други сфери. Но от тук нататък всеки един от тях ще трябва да защити концепция за дейности, а не за заплати. Това с колко хора ще го прави, вече е въпрос на организация. Така че топката е в тях. Идеята повече пари да има за култура в нашия град. Но не пари, които просто да ги даваме в една недобре организирана сфера в момента." – казва Станислав Владимиров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят..

публикувано на 26.04.24 в 13:15