Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мануела Малеева: Да не оставяме политиката в ръцете на уж загрижени за България

Снимка: demokrati.bg

Тази година внесе, заедно с вируса, нестабилност във всеки аспект на нашите животи. Легендата на българския тенис Мануела Малеева разказва в "Нашият ден" за годината 2020 и за политиката, без която не можем.

"От друга страна, на политическо ниво това, което се случи в България, е нещо, което не си бях представяла, че ще изживея – Росенец, протестите, това, че вече съвсем ясно се показа колко негодно да управлява по какъвто и да е добър начин страната е правителството от последните 10 години и в момента. Кризата с вируса показа много ясно здравната ни система, която уж се реформира от толкова много години, в какъв упадък е. И нямам предвид доктори или медицинския персонал... Загубихме хиляди животи, защото нищо не беше направено както трябва от много години.

Ще запомня тази година и с много хубавите емоции по протестите, с това, което изживях на Росенец. На човек веднъж в живота му се случва нещо такова и аз се радвам, че бях част от това

В личен план не беше лесна година, защото трябваше да се спрем да пътуваме, да си останем вкъщи. Аз имам дете в Аржентина, което вече почти цяла година не успявам да видя... И трябва някак си да се нагласим към нещо ново. Много хора казват: "Кога ще се върнем към стария начин на живот?" Аз си мисля, че може би не трябва да се връщаме към стария начин на живот – трябва нещо да променим. Но се надявам все пак да намерим нещо от старото."

България – Швейцария на Балканите

"Много труден въпрос. Бих искала да ви кажа, че България е Швейцария на Балканите. По природа можем и да направим някакво сравнение. Но сме толкова далече от някаква прилика цялостно. Аз никога не съм нито учила за политик, нито съм искала да ставам, но включването в "Да, България" е нещо, което направих със сърце, защото усетих, че, докато всеки един от нас не реши да се включи и да не чака промяната, няма как да я направим тази промяна. Твърдо вярвам, че всеки един от нас, ако искаме да си направим България Швейцария на Балканите, всеки трябва да се включи."

Какво добро може да се случи през 2021 година

"Мисля, че не трябва да оставяме политиката в ръцете на някои си, които са се нарекли политици и уж са загрижени за България. Виждаме, че корупцията убива, виждаме, че корупцията е крадене на средства. Като си помисля за всички усвоени европейски пари – ако бяха усвоени по правилния начин, къде можеше да бъде България... Това ужасно ме разгневява, че такива възможности бяха пропуснати

Идват избори. Станете застъпници, нека да си преброим честно гласовете. Включете се в платформата "Ти броиш". Трябва да си опазим вота. Наистина ще е много трудно. Пропагандната медийна машина вече се задейства много силно срещу тези, които искат истинската промяна. Да си дадем взаимно кураж."

Мануела Малеева пожела на всички: "Най-вече да сме здрави и да намерим смисъл."




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда , разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен..

обновено на 09.05.24 в 10:06

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00