Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Снимка: БГНЕС

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната власт – става дума и за управлението на ПП "Витоша", и за концесионер, т.е. има и още гледни точки.

Йордан Рангелов, ски инструктор и член на УС на „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“, коментира:

"През лятото, когато говорихме с вас, ви споменах, че ни предстои среща с кмета на Перник за нашата идея към Витоша да се построи лифт, който да позволи на перничани да имат по-удобен достъп. Срещнахме се с г-н Владимиров и му изложихме нашите виждания за един такъв проект. Радващото е, че г-н Владимиров и неговият екип веднага харесаха идеята. За съжаление обаче той малко ни отрезви, защото каза, че Община Перник към момента няма възможност финансово да се ангажира с един такъв проект, тъй като са наследили много лоши задължения от предишното управление на града. Ако се появи инвеститор, който да реши да осъществи този проект, той, като кмет, ще подкрепи едно такова начинание, защото то ще бъде от полза не само на Перник, а и на Рударци."

Комуникация със Столична община

"За съжаление с екипа на г-жа Фандъкова нямаме никаква комуникация. Тук е мястото да кажа, че тя ни игнорира. По същия начин постъпва и кметът на район "Панчарево" – г-н Гюров. Идеята ни беше да предложим всички кметове, които са ангажирани с Витоша, по една или друга причина, да се съберат на една среща, да обсъдим проблемите. От тази страна на планината комуникация няма и едва ли ще има в скро време. Пандемията е много удобно извинение. Просто се крият..." 

Състоянието на въжените линии на Витоша

"В зоната на Алеко, която е основната ски зона на Витоша, се появи едно ново съоръжение, макар и малко – за дечицата (могат и възрастните да го ползват), има една чисто нова пътечка, но за съжаление няма да реши проблемите на ски зоната. Ние, като сдружение, ще продължаваме да настояваме и да отстояваме пред всички институции съоръженията на Витоша да бъдат подменени с чисто нови с по-голям капацитет. Логиката на г-жа Фандъкова да ремонтира съоръжения и да ми ги връща в капацитета и варианта от Априлския пленум, нас не ни устройва. Отправям за последен път апел към г-жа Фандъкова, покана: Ако е толкова ангажирана през седмицата, предполагам, че все един ден почива. Нека да си жертва тоя почивен ден, с нейния екип, и да дойде горе на Витоша да разговаряме там на место, да ѝ покажем проблемите на ски зоната. Никой никъде не строи такива лифтове, каквито тя си ги представя."

Екипът на предаването "Нашият ден" също отправя покана към Столична община да се включи с мнение по темата.

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54