Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 21 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Резерватът на таласъмите“ от Клифърд Саймък

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Радка Стефанова, Добрин Добрева, Милка Андреева, Петко Радев, Борис Машалов и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
В предаването „Изгрев“ тази неделя събеседник е дърворезбарят и художник Минчо Тодоров, който разказва за дългия си път в дърворезбата, за изкуството, вдъхновението и приемствеността. Минчо изработва от дърво печати за хляб и разказва за тази забравена традиция, както и какво ново и отличаващо го като творец внася в своите произведения и функционални предмети за бита. Трима от учениците на Минчо Тодоров разказват за уроците с него , за изкуството и за бъдещето им като художници.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Приключения и истории за любопитните джуджета, които задават безброй въпроси
• От соул до рокендрол: Тома Спространов представя деца-звезди – българската естрадна певица Богдана Карадочева (започнала своята кариера на 14-годишна възраст)
• Анонс на детските предавания и детския сайт; музика

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Съвременните измерения на митаря и фарисея от Христовата притча.
Митарят и фарисеят заедно влизат в Божия храм, но колко различни са молитвите им се вижда от текста. Ето защо и до днес фарисеите са останали символ на лицемерие и скрита греховност. По времето на Христа те „стриктно“ и показно спазват Божия закон, но в душите си остават горди, високомерни и безчовечни. Като благодари на Бога, единствената мисъл, която ръководи фарисея е, че не е като другите грешен, а стои по-високо от тях. Докато митарят, който събира данъци, идва в храма и със затрогващо отчаяние и смирение се моли: „Боже, бъди милостив към мене, грешника“. Осъзнал, че не може да направи нищо без Божията помощ, след разкаянието, настъпило в душата му, той проси от Бога да го подкрепи и получава Божието благоволение. Така митарят се прибира в дома си оправдан за разлика от фарисея, защото както казва Спасителят: „Който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат.“ Истинността на тези думи се потвърждава от цялата история на Църквата. Заедно с проф. Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ ще разсъждаваме върху този евангелски откъс.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Традиция
Събеседници: Милена Якимова - социолог, Кирил Василев - културолог и поет, Александър Христов – писател и Елица Стоилова – етнолог.
Разговор за изобретяването на традиции, за традиция и идентичност и за традицията, като догма. Доколко традицията ограничава свободата и какво е значението и сега? Ще се разгледа традицията от художествена и от социална гледна точка.

от 11.00 до 13.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
Представяне на концерт на ОНМ на БНР от откриването на сезон 2020/21 г. Ще се насладите на брилянтния звук на виртуозите от състава и солистите- Цветина Маринова, Георги Добрев, Лина Мачева и Златко Кафеджиев.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика
Звезди посред бял ден

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
Музика от времето, към което мнозина се обръщат с носталгия – „La belle epoque“. Ще звучат пиеси от Габриел Форе, Клод Дебюси, Рейналдо Хан, Едуард Елгар.
Представяме младия британски виолончелист Шеку Кани-Мейсън, който със специалната награда Млад музикант на БиБиСи преди 4 години постави рекорд като първи чернокож изпълнител, спечелил това състезание от основаването му през 1978. Записи от последните издания на фестивала BBC Proms: рецитал на Шеку Кани-Мейсън и неговата сестра - пианистката Айзата, от 2020 г. и фрагмент от концерт със СО на град Бирмингам от 22 август 2019. Под палката на Мирга Гражините-Тила ще прозвучи Концерт за виолончело и оркестър в ми минор, опус 85 на Едуард Елгар.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Болен“ от Ани Васева

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Песни и текстове от: Жорж Мустаки, Винисиус де Мораеш, Джони Мичъл, Калин Донков, Богомил Гудев, Майк Ръдърфорд, Антонио-Карлос Жобим.
Изпълнения на Богдана Карадочева, Шеръл Кроу, Орнела Ванони, Катя Филипова, „Блус Брадърс“, Майк енд „Меканикс“, Ерик Бърдън енд „Уор“

от 18.30 до 19.30 часа
Покана за пътуване
• Защо фламандците казват, че се раждат с тухла в стомаха. Разказ за Фландрия от София Борисова
• Черните сватби като ритуал срещу пандемията в Израел - Феня и Искра Декало
• Град Тайнан в Тайван всички туристически атракции са безплатни - Маги Гигова

от 19.30 до 20.30 часа
Фотофабрика
„ФотоФабрика – Факт и Фикция“ тръгва по следите на времето с Боряна Пандова и по завоите на пътищата с Константин Вълков - двама автори, които показват привидната лекота на фотографското битие. И канят публиката да ги последва в техните открития.
Боряна Пандова е визуален артист. Завършила е специалност „Художествена и приложна фотография“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и магистърската програма по фотография към Националната художествена академия. Тя казва, че „Човек е мимолетно създание, но живее като безсмъртен”....и мести стрелката на секундарника преди да вдигне фотоапарата пред очите си.
Боряна Пандова се движи по мислената ос на времето с 60 диптиха в галерия Кредо Бонум под вещия поглед на кураторката Надежда Павлова. Фокус на визуалните ѝ изследванията са „Обектите на невниманието”.
Константин Вълков е журналист, политически анализатор, интернет редактор, пътешественик…
Неговото последно пътешествие е по време на пандемията, в най-слабо населения американския щат Уайоминг – когато американците избираха кой да бъде следващият им президент. Но неговият фотографски разказ, подреден от куратора Калин Руйчев в галерия Синтезис не е за изборите и пандемията, а за сетивата, които срещат въздуха, водата, вятъра; за „Голямата малка Америка“, в която дори може неусетно да се влюбиш.

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Салон за класифицирана словесност

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Легендата Маргьорит Лонг



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 15 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Метафора", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказни сюжети в развитие с Ела Фицджералд, Ал Джароу, Орегон и Тонбрукет от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 14.05.24 в 15:03

Вторник, 14 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Миниатюри от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия Илектрик бенд. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30..

публикувано на 13.05.24 в 08:45

Понеделник, 13 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Без депресия", разказ от Людмил Станев 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • "Краят на радиото" (по едноименната песен на нойз-рок триото Shellac, но с голяма въпросителна): в памет на легендарния американски музикант и саунд инженер Стив Албини (1962-2024),..

публикувано на 12.05.24 в 08:10

Неделя, 12 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27