Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25-ият юбилеен “София филм фест“ – официално откриване

Днес е официалното откриване на Международния фестивал “София филм фест“ за 25-и пореден път. 

Откриването е в зала 1 на НДК с най-новия филм на режисьора Камен Калев „Февруари“.

Също тази вечер Теодоси Спасов ще получи голямата награда на София за приноса му към изкуството на киното и музиката.

25-ият София филм фест се състои от две части: същинска и специална. Същинският фестивал е от 11 до 31 март с хибридно издание. Над 70 филма ще бъдат налични на водещата в света на фестивалите онлайн платформа на Фестивал Скоуп/Шифт 72. Над 129 филма ще бъдат прожектирани в софийските киносалони.

Акцентът през март са конкурсните програми, българските игрални и документални премиери, избрани филми от световната фестивална сцена, юбилейни програми, включващи шедьоври от световното кино на гостували в София режисьори. Традиционните фестивали в Бургас, Пловдив и Варна ще бъдат във втората половина на март.

Специалното издание на 25-ия СФФ е предвидено за средата на септември 2021. Тогава е планирано да се покаже компактна програма от световни филми, представени от техните автори. Всички режисьори на предвидените за септември филми са потвърдили участието си. 

Кинокритикът Геновева Димитрова препоръчва заглавия на зрителите в “Артефир“.

“Много му е хубаво логото на фестивала “Щом го виждаш, има го“, както винаги има нещо оригинално в рекламата на “София филм фест“. Това е 25-ият фестивал, колко бързо минаха тези години, колко важни хора за световното кино минаха през България. Тук видяхме Питър Грийнауей, Никита Михалков, няколко пъти Вим Вендерс, Тери Гилиъм.“

“Много български филми ще има на този фестивал. Открива се с филма на Камен Калев “Февруари“, който аз не съм гледала. “Петя на моята Петя“, дебютът на Александър в голямото кино, и не съм гледала пълнометражния дебют на Павел Веснаков “Уроци по немски“. Нямам търпение да го гледам. Той вече има награда от Кайро за мъжка роля на Юлиян Вергов. Другият филм, който много обичам, е “Рая на Данте“, горещо го препоръчвам. Режисьорът Димитър Радев е едно младо момче, много интелигентно, много ерудирано. И филмът му е освен с един уникално прекрасен Владимир Пенев, който си партнира чудесно с младата Радина Боршош, и Гинка Станчева участва също. Филмът е много интересен ракурс към нашето безславно комунистическо минало и идеологическите репресии, изобщо преобръща парадигмата за живота и честта, за отмъщението и възмездието, много, много интересен филм.“


“Гледала съм “Никога, рядко, понякога, винаги“ на Илайза Хитман – един много интересен и нежен женски филм. Той ни показва Ню Йорк от съвсем различна гледна точка. С две момичета от провинцията, които отиват там, за да направи едното от тях, което е ученичка, аборт. Това са две братовчедки.“


“Другият филм, който съм гледала от чуждите, е в Балканския конкурс “Quo Vadis, Аида?" на Ясмила Збанич. Вълнуващ и потресаващ разказ за Сребреница, за сръбските зверства и за оцеляването. Толкова години след края на войната в Босна авторите продължават да се вълнуват от съдбата на страната си и да правят разтърсващи филми.“

Снимки: siff.bg/bg

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Международният филмов фестивал София филм фест (Sofia International Film Festival) е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа. Историята му започва през 1997 г. и всяка година привлича повече от 85 000 зрители. След натрупвания и постижения, които отличават фестивала не само в областта на киното, той придоби статут от медиите и професионалистите на едно от най-значимите събития в областта на културата в България, представящо актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света. От 2003 година фестивалът е с конкурсен характер – Международният конкурс е за първи и втори филми, а събитието е част от календара на FIPRESCI. В същата 2003 година стартират и конкурсните програми за регионални филми (Балкански конкурс) и за българско късометражно кино (Jameson Short Film Award). От 2009 година в програмата на фестивала се провежда и конкурс за документално кино.

През 2007 фестът се нареди сред 50-те топ световни фестивала на сп. „Варайъти”, а от 2010 е единственият български филмов фестивал, акредитиран от FIAPF (Международната федерация на продуцентските асоциации в света) и подкрепен от Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, с подкрепата Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и програма „Творческа Европа“ MEDIA на Европейския съюз, в партньорство с Националния дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и приятели.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59