Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форумът “Наука за бизнес“ – темите на бъдещето

Започна онлайн форумът “Наука за бизнес“. Едно от най-дългоочакваните бизнес събития, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Българската академия на науките (БАН), се завръща изцяло онлайн след отлагането му през 2020 г. поради пандемията Covid-19.

Форумът цели да покаже на българските бизнес среди, че БАН произвежда множество продукти и технологии, готови да излязат на пазара или да бъдат внедрени в производството за оптимизация на процесите в предприятията.

Кои са най-ефективните разработки на продукти и технологии, създадени в научните институти на БАН?

Темата коментира в “Нашият ден“ акад. Юлиан Ревалски.

http://www.math.bas.bg/revalski/bio.htm

Юлиан Петров Ревалски е български математик, академик, от 2013 г. ръководител на Института по математика и информатика при Българска академия на науките, а от 2016 г. председател на Българска академия на науките.

“Това е едно събитие, което готвим отдавна, инициативата беше на БАН, но аз много се радвам, че Изпълнителната агенция на малките и средните предприятия се присъедини много ентусиазирано към нея. Тя беше готова още преди година, но за съжаление пандемията спря тогава организирането на събитието. 

Целта на това онлайн събитие е следната. Първо, да се покажат няколко разработки, които вече са внедрени в бизнеса. Те ще бъдат представени както от представители на бизнес средите във фирмите, в които са внедрени, така и от наши колеги. За да се види, че има разработки, които вече са внедрени. Втората цел, където ще бъдат показани доста повече разработки, около двайсетина, е да се покажат такива научни изследвания и резултати, които са във висока степен на технологична готовност, най-малко по т.нар. "Европейска технологична скала" на 5-о 6-о ниво от деветстепенна скала, и които имат потенциал да бъдат внедрени. Има два общи начина да се случи това. Едното е директна работа с бизнеса, а другото е да бъдат подкрепени чрез определен брой иновационни проекти.

Областите са доста широки. Имаме разработки в областта на информационните, комуникационните технологии, езикови технологии, които са внедрени вече. Имаме в областта на новите материали – керамики за покритие, свързани с протезиране, полимери, роботизирани транспортни системи, които могат да се използват в специфични условия и редица други.“

Разработки, които вече се използват от бизнеса

“В областта на информационните и комуникационните, езикови технологии, които вече са внедрени в телевизии. Също в областта на полимерите и на химията има разработки, свързани с натурални продукти като прополиса, които са внедрени. Има също в козметиката. Има и в областта на използването на отпадъчни, както газове, така и растителна маса за производство на енергия.

От тези, които ще бъдат представени за бъдещо приложение. Тези, които се появиха в последната година, а именно – разработка на българска ваксина, която в момента се тества вече на хуманизирани мишки. Също така и разработването на средства за PCR тестове, което също е във висока степен на готовност.

Ако трябва да спомена нещо, което ще има дългосрочно влияние в близките години от гледна точка на това, че ни чака много работа по отношение на “Зелената сделка“. Това са тези разработки, които са в областта на енергийните източници, съхранението на водород, защото ще трябва да превключим на друг тип енергия в близките десетина години.“

Целта на събитието коментира в “Нашият ден“ и Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Д-р Таков е с повече от 12-годишен трудов стаж в управлението на бизнеса. Има опит и в държавните институции, като в продължение на 4 години е заемал експертна позиция в Изпълнителна агенция “Държавна собственост на Министерство на отбраната” към Министерство на отбраната.

“Още преди една година, когато акад. Ревалски ни покани да организираме заедно това събитие, ние с голяма радост приехме. Защото вярваме, че науката е нашето светло бъдеще и бизнесът трябва да се възползва максимално много от нея. На това събитие ние ще покажем последните разработки на БАН, с които бизнесът ще може да се запознае, и в последствие надяваме се да прояви интерес и да ги доразвие заедно със съответните институти на Академията.“

https://www.sme.government.bg/?p=43389

Тип разработки, интересни за българския бизнес

“Интересът към събитието е голям и той е в неговата цялост. Не мога да отлича към този момент конкретни интереси от самия бизнес към дадени разработки. Разбира се, всички тези, които са свързани с индустрията, със зелената икономика, с темите на бъдещето, включително и с пандемиологичната обстановка, всички те са достатъчно интересни за бизнеса и за бъдещото им развитие.

Това, което възнамеряваме да направим още в следващите дни, заедно с БАН и с УНСС, е да стартираме, с всички други научни звена, институти дори и частни такива, едно картографиране на инфраструктурата, която има в нашата страна, така че тя да може да бъде по-близо до бизнеса. Да бъде показвана на бизнеса и той да се възползва от нея за бъдещите си развойни дейности. Не само какви разработки, а и какви възможности има като компетенции, като техника, като лаборатории и т.н.

След това искаме да работим още в сферата на изграждането на по-тесни връзки между научните звена и бизнеса, което е един процес, който ще бъде съпътстван от събития като днешното.“

Повече за вариантите за взаимодействието на бизнеса и науката можете да чуете от интервютата в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35
Д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента?

В "Законът и Темида"  дългогодишният консултант на предаването д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, отговаря на слушателски въпроси в ефир. Допустимо ли е искането за отлагане връчването на втория мандат от президента? В отговора си д-р Колев се позовава на чл. 99 от Конституцията – разпоредбата, която овластява..

публикувано на 19.07.24 в 11:04
Отличниците в края на учебната година

Един невероятен клас от СМГ постигна 99,32 среден успех на матурите

Срещаме слушателите на предаването "Нашият ден" с един невероятен клас от СМГ "Паисий Хилендарски", постигнал среден успех на матурите 99,32 точки от възможни 100 . Класният ръководител и учител по математика г-жа Елена Киселова разказва за пътя към блестящия резултат, в който не липсва критика към българската образователна система. От общо..

публикувано на 18.07.24 в 11:53
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11