Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трима италиански художници в следосвобожденска България

Луиджи Болонгаро (1877–1915), Пейзаж от Кестерич (1897)
Снимка: academia.edu

Възстановяването на българската държава след Освобождението слага началото на собствен културен живот и европеизация на страната. В първите години в България пристигат много чужденци - специалисти в различни области – изкуство, култура, архитектура и др. Така постепенно се оформя видът на новото следосвобожденско българско изкуство именно от тях.

Сред пристигналите от Европа художници Центърът „Българо-европейски културни диалози“ към НБУ открива имената на четирима италиански майстори, преподавали рисуване в български гимназии в последното десетилетие на 19-и век и оставили следа в художествения живот на страната ни. 

Това са Луиджи Болонгаро, Цезар Дрог, Джорджо Канела и Антонио Канела. Луиджи Болонгаро е преподавател по рисуване във Варненската държавна мъжка гимназия, където е преподавал и Джорджо Канела. Пътят на Цезар Дрог пък е свързан с гимназията в Пловдив. 

Италианските художници участват в художествения живот на страната ни и техни творби се откриват както в държавните галерии, така и в частни колекции.

Какво ги привлича в България и какъв е приносът им за развитието района? Къде откриваме свидетелствата за техния престой у нас и какви са резултатите от културния обмен с Италия от тези далечни времена? 

Чуйте в звуковия файл подробностите.

Снимки – academia.edu
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Утопия Авеню“ – историята на обърната плоча

Музиката вади човек от линейността на събитията и му позволява да си представи материята на живота по един абстрактен начин. Доказва го магнум опусът на Дейвид Мичъл „Утопия Авеню“. Авторът на романа, вдъхновил касовия филм „Облакът Атлас“, историческата епика „Хилядите есени на Якоб де Зут“ и фантастиката „Часовници от кости“ отново дава повод..

публикувано на 20.06.21 в 08:25

„Докоснати камъни“ – изложба на Зиятин Нуриев

Галерия „Арте“ представя една дълго очаквана изложба на големия художник Зиятин Нуриев, завършил Художествената академия, но от дълги години живее и работи в Турция, Истанбул. Изложбата има заглавие: „Докоснати камъни“ и включва предимно скулптури от базалт, камък, емблематичен за неговото творчество. Темите в изложбата са два основни цикъла: „Хомо..

публикувано на 19.06.21 в 09:05

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 18.06.21 в 16:44

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ , който миналата година се състоя наесен и премина в дигитален формат заради пандемията, сега се завръща на живо. 29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„100“, с който Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отпразнува през април своята 100-годишнина. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

„Рембранд със зелен фасул“ – игрите на Андрей Лекарски

Галерия „Оборище 5“ представя една мащабна, изключително богата на произведения от различни жанрове на прочутия наш сънародник художника Андрей Лекарски. Изложбата има заглавие „Коуъркинг с великите майстори“. Това са около 40 голямоформатни живописни платна, като съвместна, свързваща го работа с творби на големи световни художници в една..

публикувано на 18.06.21 в 09:31