Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робин Кафалиев: При мен винаги всичко е наред

3
Робин Кафалиев
Снимка: Уикипедия

Той е български актьор, продуцент и режисьор. Изиграл е десетки роли на театралната сцена и в киното, в различни български и чуждестранни продукции, но е по-известен с разнообразни изяви от телевизионния екран.

Дългогодишен автор и водещ на „Най-смешните животни и хора на планетата“ (13 сезона) – комедийно телевизионно предавне за домашни видеоклипове. Създател, актьор и режисьор на първото по рода си в България игрално филмово скеч шоу „Аламинут“ (10 сезона).

Той е Робин Кафалиев и е главен герой в “Нашият ден“.

“При мен винаги всичко е наред. Не знам как може все позитивно да вървят нещата. Утрото е прекрасно, както над по-голямата част от страната – хубаво слънце, пролетно, топло, всичко цъфти – чудесно е!“

Франция

“Баба ми и хора от моята фамилия са се занимавали с френски език, сериозно и професионално. И по тази причина детето ще – не ще трябваше да проговори френски. После животът ми така се разви покрай всичките учения на френски, че в онези странни и объркани години, 90-те, не така подредени и спокойни, както сега, заминах за кратко за Франция, това кратко се проточи. Мотах се там с тенденция да смая френската публика, това някак не се получи. Не търсеха много активно български актьори по това време там.“

Робин Кафалиев в Люберон, Франция. Снимка: архив Робин Кафалиев

Театърът

“За театър започнах да мисля доста преди да завърша средното си образование. Тогава имаше разни формации самодейни, културно-масови и т.н. Много обичах да се включвам активно във всевъзможни едноактни, двуактни пиеси, поставени от всевъзможни - учители по български език, гост режисьори, активисти от театъра и други. Много ми се искаше да играя, затова когато отидох да уча в Юридическия факултет, още в 4-и семестър си дадох сметка, че няма така да стане тази работа там, няма да се изявя особено и отидох във ВИТИЗ.“

“Започнах да работя активно в киното, после в телевизията, а двете дини под една мишница трудно стават.“

Робин Кафалиев в Касис, Франция. Снимка: архив Робин Кафалиев

А сега накъде?

“Голяма част от съвременните активни хора, независимо в коя област, непрекъснато се сблъскват с този въпрос. Такова е времето, интересното време. Нали било много хубаво да се родиш в интересно време - ей това е!“

“Иначе по сцените непрекъснато се сблъскваме с този въпрос. Дали ще е театралната сцена, или сцената на някакво студио, в което снимаш нещо, поставят ти се едни задачи. Човек, ако не е плоскоумен, винаги си задава въпроса – доколко те са логични, доколко са правилни, стойностни. И от колизията между неговите отговори и поставените задачи обикновено се раждат интересни неща.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Робин Любенов Кафалиев е роден е на 2 юни 1964 г. в Пловдив, в семейство на лекари. Женен, с едно дете. Завършва гимназия с френски език в Пловдив.

Като ученик се увлича от театър и музика и активно се включва в различни форми на театрални и музикални изяви. След двегодишна редовна военна служба следва 4 семестъра право в юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

През 1986 г. прекъсва и продължава образованието си във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на професор Николай Люцканов, с асистенти Маргарита Младенова и Здравко Митков.

Като студент Робин Кафалиев изиграва една от ролите във филма на Рангел Вълчанов „А сега накъде?“.

По същото време започва да играе в театъра с актьори от ранга на Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Петър Слабаков, Никола Анастасов и Васил Попов. След дипломирането си заминава за тетралния фестивал в Авиньон и прави опит да се установи като актьор във Франция, но скоро се завръща в София.

До края на 90-те работи паралелно в няколко области – театър, кино, радио, дублажи и други. От 2000 г. се преориентира основно към телевизия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53