Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Иванов:

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове. Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция.

Напрежението, което се наблюдава, коментира в “Нашият ден“ Ивайло Иванов, експерт по проблемите на сигурността и главен асистент във Военната академия “Г. С. Раковски“.

“Поредният случай, в който наблюдаваме ескалация на напрежението в този конфликт, който продължава вече 70 години.

Периодично възникват подобни проблеми с Ивицата Газа. Новото в случая е, че за първи път наблюдаваме сблъсъци вътре между държавата Израел, между някакви граждани на държавата Израел и еврейските граждани, което вече е съвсем друго ниво на ескалация.

Видяхме, че израелският президент предупреди за евентуален граждански конфликт, което до този момент беше доста необичайно, тъй като сблъсъците винаги бяха ограничени или до Западния бряг, или до Ивицата Газа.

Сега имаме този нов елемент, но той е свързан, разбира се, с натрупаното недоволство в палестинското и арабското население не само в Ивицата Газа и в Западния бряг, но и в самите арабски граждани в Израел от гледна точка на случващото се последните години в перспективата на създаването на независима израелска държава, което изглежда все по-невъзможно."

Ивицата Газа, 12 май 2021 г.

Предстоящото заседание на Съвета за сигурност на ООН заради увеличаващото се насилие между Израел и палестинците

"Със сигурност ще има позиция, която ще призове за деескалация на напрежението. Но не очаквам това да даде реално някакъв ефект, тъй като и двете страни към момента са на позиции да ескалират напрежението и това в голяма степен е свързано с вътрешнополитически причини.

От една страна, израелският министър-председател Нетаняху се намира в доста трудна позиция – за две години се проведоха четири избора. И може би се очертава да вървят към пети избори. Той е разследван по подозрение за корупция. Моментът за него е добре дошъл отново да се прояви като лидер. Да отклони общественото внимание от тези проблеми – неспособността да създаде коалиция, въпреки желанието му да остане на власт.

От друга страна, палестинската автономия трябваше да проведе първите изори от 16 години, които бяха отложени. Съответно борбата, вътре между палестинските групировки – “Хамас“ и “Освобождение на Палестина“ – и съответното желание на “Хамас“ да се представи в по-добра светлина и да спечели допълнително гласове на евентуални бъдещи избори.

Така че това по-скоро предполага поне в краткосрочен период ескалация на напрежението, преди да видим някакво облекчение. Още повече, че самите заявки от Израел са, че ще се стреми да нанесе сериозен удар на “Хамас“ в Ивицата Газа, преди да прекрати военните действия."

Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин

Русия –САЩ

Путин внесе в парламента законопроект за оттегляне на важния договор за военно наблюдение “Открито небе“

"Това не е изненадващо. Позицията на Русия в това отношение е известна. Тя е недоволна от начина, по който беше прилагано това споразумение. Както знаем, предварително декларира своето оттегляне, освен ако САЩ не ревизират своята позиция. Но поне към момента нямаме такова заявление, че това е продължаващият процес на ликвидиране на всички структури и нормативни актове, които по някакъв начин регулираха взаимоотношенията между Русия и Западния свят.

Знаем, че на практика единственото нещо, което остана от цялата структура на контрол на въоръженията и мерки, които пораждаха по-голямо доверие между двете страни, остана само споразумението за контрол над ядреното въоръжение, което беше подновено още в първите дни на президента Байдън.

На срещата, която се очертава, едва ли може да очакваме сериозен пробив. Ще бъде по-скоро опит за стабилизация на положението в сегашното си тежко състояние."


Балканите

"Балканите изглеждат все по-уязвими. Тъй като заплахите идват от различни направления – увеличаващият се мигрантски натиск. Също – желанието на Русия да възстанови своите позиции. Имаме и нови играчи, като Китай, който също иска позиции в региона."

Разговора можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40