Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Човекът, който спря багерите

Първият и неизвестен спасител на мозайките в Епископската базилика в Пловдив

Епископска базилика
Снимка: Уикипедия

Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска църква в страната.

Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324), дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г.

Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.


Темата коментира в “Нашият ден“ журналистката Силвия Недкова.

“Историята започва някъде около 1982 г. Аз бях вече първите години в гимназията. Моят баща беше строителен инженер – инж. Петко Бимбалов.

Мисля, че доста хора в Пловдив още го помнят. По това време беше директор на т.нар. дружество “Инжстрой“, което се занимаваше с инфраструктурата на града – асфалтираше улици, прокарваше нови.

Тогава беше държавно дружество, баща ми беше назначен малко преди това. И имаше тежката задача да оформи района в центъра на града, да прокара нов път.

Помня много добре деня, в който той се върна вкъщи ужасно притеснен. Тези неща не се говореха много пред децата, но този път не се сдържа и ни разказа какво се е случило. Беше притеснен, че го очаква уволнение.

И че партийният комитет в града, тогава той ръководеше всичко, а не изборният кмет, ще му наложи някакво сериозна наказание, което тогава си беше за страх. Защото през деня му се е случило нещо изключително. Докато багерите са копаели, са попаднали на мозайка. И когато са разчистили мястото, се е видяло нещо много красиво.

Мозайки в Голямата епископска базилика

Бил е поставен пред избор – или да спре багерите, за да могат да дойдат археолозите, или да им заповяда да продължат работа и да се направят, че не са го виждали, което всъщност е било разпореждането на партийните органи, които са бързали да направят пътя.

Баща ми е взел решение – спрял е багерите и е извикал археолозите. Това беше причината за големия му страх.

Това е била първата мозайка, която днес е в Голямата базилика в Пловдив."

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на премълчаването или т.нар. „спор“ между България и Северна Македония

Ако днес сме изправени пред факта, че Европа и светът не са наясно със същината на „спора“ между България и Северна Македония, причината е в огромна степен десетилетното мълчание на българската страна. Трудно, почти невъзможно е да се отдели политическата от научната интерпретация на отношенията между 1340-годишната държава България и едва 30-годишната..

публикувано на 23.06.21 в 18:17

Какво е нивото на колективния Covid имунитет на българите

До месец става ясно какво е нивото на колективния имунитет. За целта се стартира процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа.  Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в началото на седмицата.  Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицинския софтуер. Ще се..

обновено на 23.06.21 в 14:14

Проф. Асен Дудов: Онкологичният скрининг да е национална политика, а не кампанийна активност

Диагнозата рак е присъда, когато се изпуснат сроковете за лечение .  Работна група с участието на представители от експертни медицински съвети към министъра на здравеопазването, водещи специалисти в сферата на онкологичните и хематологични заболявания, представители на пациентските организации и на фармацевтичната индустрия започват работа по..

обновено на 23.06.21 в 12:22
Цигуларят Георги Калайджиев и съпругата му Мария Хаутшилд

Деца от проекта “Музиката вместо улицата“ на “Златната Диана“ в Ямбол

На 23 юни, сряда, на сцената на зала „Съвременност“ в Културно-информационен център „Безистен“ от 19.00 часа ще бъде представен музикалният проект „Музиката вместо улицата“ за деца-виртуози, свирещи на различни инструменти, създаден от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд. Концертът ще бъде с участието на Камерен оркестър „Дианополис“ с..

публикувано на 23.06.21 в 09:35
Унивеситетска ботаническа градина

Еньовден в Ботаническата градина

Университетската ботаническа градина (УБГ) в София подготвя специална програма за отбелязване на Еньовден – 24 юни. През целия ден ще има ботанически базар на лечебни и ароматни растения, както и на подправки – лавандула, мащерка, риган, салвия, облепиха, очиболец, мента и др. За децата От 11 до 12 часа за децата е предвидено..

публикувано на 23.06.21 в 08:41