Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адв. Захари Генов: Право на запазена част от наследство

Експрокурорът, адвокат Захари Генов
Снимка: БНР

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“.

Вера Стоименова от село Беглеж, Плевенско, пита:

Кои лица имат право на запазена част от едно наследство и как могат да реализират това право, когато по някакъв начин са извършени сделки от наследодателя още докато е бил жив. Имат ли право тези лица на някаква компенсация.

"Много е важно да се уточни, че право на запазена част нямат всички наследници, а само тези, които са определени от Закона за наследство. Това е съпругът, децата и родителите на лицето, което е починало.

Когато разглеждаме въпроса за тези лица, които имат право на запазена част, изхождаме от това, че, на първо място, наследството се открива от момента на смъртта на лицето.

Гледа се към този момент кои са законните наследници. Дали наследодателят е в брак, за да преценим дали има преживял съпруг.

След това дали има деца и ако няма деца, а само преживял съпруг, тогава участват като законни наследници и родителите."

Чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и защо..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново, където..

публикувано на 26.10.21 в 08:50