Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силвия Великова: От Кьовеши ще разберем дали посещението ще остане само протоколно

| обновено на 11.06.21 в 13:36
Снимка: БГНЕС

Непопълнената квота за български делегирани прокурори и работата на Европейската прокуратура бяха част от акцентите на срещата в София на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Работното ѝ посещение приключва днес.

Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова.

"Надявам се на пресконференцията да прозвучи това, което ние ще попитаме Кьовеши, защото информацията, която дотук съобщаваме за нейните срещи, е онази, която са преценили да разпространят до медиите двете институции, които тя посети – Министерство на правосъдието и Прокуратурата. И по-точно главния прокурор и неговия екип.

Едно интересно посещение – от гледна точка на начина, по който беше организирано, тъй като от няколко дни има сутрешни постове, които стоят около входовете на Съдебната палата, в рамките на кампанията “Стоп Гешев“.

Силвия ВеликоваИдеята, на тези постове е Гешев да не бъде допуснат да влезе в Съдебната палата. От посещението стана ясно, че той няма проблем да влезе в Съдебната палата, има такъв вход – именно през него е влязла и Лаура Кьовеши, за да не се стигне до напрежение с протестиращите пред Съдебната палата.

Бяха поставени стабилни полицейски кордони. Така че срещата е протекла. Предполагам, че и виковете – “Оставка“ и “Гешев – мутра“ едва ли са стигнали зад дебелите стени на тази сграда.

По-проблематично е и какво научихме за тази среща. Първо, официалното съобщение за нея дойде през пост на Иван Гешев в Twitter със снимка на Лаура Кьовеши. Там станаха ясни и неща, които и без това съобщение са ни ясни.

Декларирана готовност двете институции да работят заедно по линия на престъпленията, които са от компетентността на Европейската прокуратура. Това приблизително беше съдържанието на прессъобщението с подробно изброени имена на хора, които са присъствали на срещата.

Въпреки че беше ясно и това беше публикувано на сайта на Европейската прокуратура – Кьовеши дойде в България, не е поканена, идва по собствена инициатива, за да постави въпроса с непопълнената квота български делегирани прокурори – шест на брой.

Лаура Кьовеши със служебния правосъден министър Янаки СтоиловОт Кьовеши ще разберем дали срещата ще остане чисто протоколна. От срещата ѝ с правосъдния министър дойде индикация, че са обсъждани и други теми. С едно категорично изречение – “България и Европейската прокуратура имат споразумение 10 да е квотата на страната ни. И това е нещо, което не подлежи на предоговаряне“ – е казала Кьовеши.

Ако се върнем назад във времето истината е, че точно така се развиха нещата – едни от първите разговори, които имаше Иван Гешев при встъпването си в длъжност, беше с Кьовеши, когато още формираше своя екип. И тогава той беше казал на тази среща, че предвидените двама делегирани прокурори няма да свръщат никаква работа и че трябва да се мисли за разширяване на този брой делегирани прокурори.

Именно в периода на конструиране на Европейската прокуратура и анализите, които бяха направени въз основан на такъв тип дела, каквито сега ще станат подсъдни и разследвани от Европейската прокуратура. Стана ясно, че предварителните намерения за един ограничен брой национални представители няма да свърши работа, защото делата са много. Квотите бяха вдигнати във всички държави. 

Квотата за всяка държава е била индивидуална. Ние сме на тавана, можем да очакваме, че това е оценка за разследванията, които се водят тук и качеството им. Затова е преценено, че бройката трябва да бъде точно такава.

Човекът, който постави тази тема още сутринта, беше правосъдният министър Янаки Стоилов, който напомни на прокурорската колегия, че трябва да се довърши процедурата. Това няма как да стане в момента, тъй като тази процедура беше закрита преди седмица. И след като изтекат сроковете, в които хора, които са част от процедурата и не са класирани, решат дали да обжалват, или не, ще се решава дали да се попълни.

Днес на пресконференцията ще стане ясно дали е имала смисъл тази визита от гледна точка на намеренията на самата Кьовеши, защото това не е протоколно посещение, с което тя идва да се представи. А тя идва, за да свърши една работа.

Главният прокурор Иван Гешев и главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

Всички може да са убедени, че въпросите, които се готвим да задаваме, свързани както с този проблем, така и с оценката на Кьовеши за ситуацията в България, ще ги зададем. 

Кьовеши  беше посрещната от протестиращи пред Министерството на правосъдието. Не става въпрос за някакъв масов протест, но все пак звучеше революционна песен.

От друга страна, имаме и много тежка оценка за състоянието на корупцията и на разследванията в тази посока в списъка “Магнитски“. Намеква се и за злоупотреба и корупционни практики с обществени средства. Това всъщност са европейски средства, България е част от Европейския съюз. Готвим се да питаме, надяваме се, че Кьовеши ще отговори.

Доколкото следя нейните изяви, тя не е дипломат и няма да спести нищо. Добре познава България, защото във времето, в което Кьовеши беше почти тема табу в София, тя беше тук по покана на инициативата “Правосъдие за всеки“. Между другото тогава никой не искаше да се среща с нея.

Но сега видяхме лавина от сигнали отвсякъде, които се готвят да бъдат изпратени."

Чуйте Силвия Великова в звуковия файл.

Снимки: Ани Лозева, БГНЕС

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки (photo credit): Мирамар филм

“Порталът“ – съвременен поглед към познатото минало

Един съвременен мъж преминава през портал на времето в 70-те години, където ще трябва да разследва убийство, което все още не се е случило.  Ситуиран в средите на творческата бохема, сериалът има специален акцент върху музиката от златните години на българската естрада. „Порталът“ е български минисериал от 2021 г. на режисьора Илиян..

публикувано на 14.06.21 в 12:00

Пътят към богопознанието чрез църковната музика

На 11 юни Православната църква празнува чудото, случило се през 982 година – срещата на българския монах от килията „Успение Богородично“ към манастира Пантократор на Св. Гора Атонска с посланика на Божия промисъл. Върху каменната плоча, която и до днес се пази там, е оставено неръкотворно издълбано началото на боговдъхновената хвалебна песен..

публикувано на 14.06.21 в 11:20

14 юни – Световен ден на кръводаряването

На 14 юни се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител. Основната цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти.  Този ден се отбелязва от 2004 г. Инициатори са Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец. Датата е..

публикувано на 14.06.21 в 08:47
Михаела Пеличева

Фондация „Тъгъдък“ за спасяването на непородистите коне

Михаела Пеличева е млад фермер, отдал се на каузата да спасява непородистите коне от малцинствата, да ги отглежда в своята ферма и да открива потенциала в тях, който останалите не виждат поради предразсъдъци спрямо техния произход. Това е и причината двадесет и пет годишната жена да учреди фондация на име „Тъгъдък“. Самата Михаела обича конете от..

публикувано на 14.06.21 в 08:05

Климат

Сядали ли сте в автомобил, в който дълго е влизала топлина чрез слънчевите лъчи, но не е имала възможност да излезе от там? Топличко е, нали? Ето това се случва с планета Земя в момента. Слънчевите лъчи идват до Земята, затоплят я, но заради парниковите газове – не могат да се върнат обратно в космоса. И остават на нашата любима планета, за да я..

публикувано на 14.06.21 в 08:00