Разграденият двор, който наричахме "лично пространство"

Дамяна Велева, Михайлина Павлова и адв. Жулиета Мандажиева в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

Когато филмовият сценарий се настани нахално в живота ни – или какво се крие зад специализирания софтуер „Пегас“? 

Разговор в „Мрежата“ с Дамяна Велева от „Свободна Европа“ и адв. Жулиета Мандажиева от „Цифрова република“ – сдружение, което се занимава с поощряването на отворения достъп до информация и защита на правата на гражданите онлайн.

Как може "Пегас" да се превърне в Троянския кон и каква е кашата с древногръцката митология?

Какво показва мащабното съвместно разследване на френската журналистическа организация Forbidden Stories, Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и още 17 световни медии, между които The Washington Post, Le Mondе, The Guardian, Die Zeit, Süddeutsche Zeitung?

Какво е усещането да бъдеш следен и да бъдеш на показ?

За какво служат метафорите?

Дамяна Велева: „Метафората с Троянския кон е заради това, че той прониква в телефона ви, без да разберете и програмата е толкова опасна, защото по незабележим начин заразява телефона, а това може да се случи чрез едно обикновено телефонно обаждане, на което не е нужно да отговорите, не е нужно никакво действие от страна на човека, ползващ телефона, за да се активира софтуерът. До преди няколко години софтуерът е работил по друг начин, чрез линк, който се е изпращал като текстово съобщение и човек, ползващ телефона, е трябвало да кликне на линка, да го отвори и чак тогава той се е активирал. Сега даже такова нещо не е нужно и това прави „Пегас“ изключително опасен и показателно е, че израелското военно министерство го квалифицира като оръжие. Софтуерът е класифициран като оръжие и се изисква специално разрешение от военното министерство за всяка една експортна сделка, която се случва.“

Мобилният телефон се превръща в подслушвателно устройство

Адв. Жулиета Мандажиева: “На практика това е ново поколение навлизане в личното пространство. Говорим за „хакване“ на мобилно устройство. Това, което този софтуер прави, е, че той чете данните на устройството в момента, в който те се създават, активира микрофона и той започва да подслушва и разговорите, които се водят извън него, а камерата наблюдава какво се случва, т.е. това е едно виждащо око и слушащо ухо до теб. Ако искаме да имаме таен или поне неприхванат разговор, на който никой не трябва да става свидетел, то по-добре е нашият телефон да бъде изключен, с извадена батерия и много далеч от нас.“

За българската връзка, за този международен скандал и до какви мерки ще доведе той в международното законодателство, и ще има ли влошаване на отношенията между държавите – можете да проследите в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Стотици журналисти и политици по света били шпионирани с помощта на израелски софтуер

Правозащитници, журналисти и адвокати по целия свят са били наблюдавани чрез телефонни зловредни програми, продавани на авторитарни правителства от израелска фирма за наблюдение, съобщават медиите. Разследването на в. „Вашингтон пост“, „Гардиън“,..

обновено на 19.07.21 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е..

публикувано на 26.10.21 в 08:50