Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разграденият двор, който наричахме "лично пространство"

Дамяна Велева, Михайлина Павлова и адв. Жулиета Мандажиева в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

Когато филмовият сценарий се настани нахално в живота ни – или какво се крие зад специализирания софтуер „Пегас“? 

Разговор в „Мрежата“ с Дамяна Велева от „Свободна Европа“ и адв. Жулиета Мандажиева от „Цифрова република“ – сдружение, което се занимава с поощряването на отворения достъп до информация и защита на правата на гражданите онлайн.

Как може "Пегас" да се превърне в Троянския кон и каква е кашата с древногръцката митология?

Какво показва мащабното съвместно разследване на френската журналистическа организация Forbidden Stories, Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и още 17 световни медии, между които The Washington Post, Le Mondе, The Guardian, Die Zeit, Süddeutsche Zeitung?

Какво е усещането да бъдеш следен и да бъдеш на показ?

За какво служат метафорите?

Дамяна Велева: „Метафората с Троянския кон е заради това, че той прониква в телефона ви, без да разберете и програмата е толкова опасна, защото по незабележим начин заразява телефона, а това може да се случи чрез едно обикновено телефонно обаждане, на което не е нужно да отговорите, не е нужно никакво действие от страна на човека, ползващ телефона, за да се активира софтуерът. До преди няколко години софтуерът е работил по друг начин, чрез линк, който се е изпращал като текстово съобщение и човек, ползващ телефона, е трябвало да кликне на линка, да го отвори и чак тогава той се е активирал. Сега даже такова нещо не е нужно и това прави „Пегас“ изключително опасен и показателно е, че израелското военно министерство го квалифицира като оръжие. Софтуерът е класифициран като оръжие и се изисква специално разрешение от военното министерство за всяка една експортна сделка, която се случва.“

Мобилният телефон се превръща в подслушвателно устройство

Адв. Жулиета Мандажиева: “На практика това е ново поколение навлизане в личното пространство. Говорим за „хакване“ на мобилно устройство. Това, което този софтуер прави, е, че той чете данните на устройството в момента, в който те се създават, активира микрофона и той започва да подслушва и разговорите, които се водят извън него, а камерата наблюдава какво се случва, т.е. това е едно виждащо око и слушащо ухо до теб. Ако искаме да имаме таен или поне неприхванат разговор, на който никой не трябва да става свидетел, то по-добре е нашият телефон да бъде изключен, с извадена батерия и много далеч от нас.“

За българската връзка, за този международен скандал и до какви мерки ще доведе той в международното законодателство, и ще има ли влошаване на отношенията между държавите – можете да проследите в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Стотици журналисти и политици по света били шпионирани с помощта на израелски софтуер

Правозащитници, журналисти и адвокати по целия свят са били наблюдавани чрез телефонни зловредни програми, продавани на авторитарни правителства от израелска фирма за наблюдение, съобщават медиите. Разследването на в. „Вашингтон пост“, „Гардиън“,..

обновено на 19.07.21 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици,..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск..

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от..

обновено на 10.05.24 в 13:34
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост е Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснява за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по..

обновено на 10.05.24 в 13:01