Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Договорът за „Национална многопрофилна детска болница“. Ще бъде ли прекратен

| обновено на 30.07.21 в 16:45
Снимка: БГНЕС

Ще бъде ли прекратен договорът за инженеринг на Националната многопрофилна детска болница?

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания“ EАД:

"Поискано е от МРРБ да се допусне изменение на застроителния план. Искаме да изменим застроителния план, това става чрез допускане и на базата на това допускане се изработва ПУБ, и той се отразява в застроителния план, и чак тогава се издава виза."

Прехвърлянето на правата от страна на Министерство на здравеопазването на възложител на фирма „Здравна инвестиционна компания“ EАД

Какво точно означава това прехвърляне на правата?

"Когато се прехвърлят правата по един договор чрез тристранно споразумение между компанията, която в случая представлявам аз, като изпълнителен директор, иначе тя има управително тяло от Съвета на директорите, Министерство на здравеопазването и изпълнителят на инженеринга всички права и задължения, които са били като възложител на Министерство на здравеопазването, биват прехвърляни към управляваното от нас дружество. И прекратяването на договори, и каквото и да се прави по този договор – е наша отговорност.

Разбира се, дружеството е собственост на Министерството на здравеопазването. Едноличен негов собственик е министърът на здравеопазването, като физическо лице, представляващо държавата.

В момента правата и отговорностите по договора за строителството на болницата са към “Здравна инвестиционна компания“ EАД, не към Министерството на здравеопазването.

Обаче имотът, в който ще се изгради болницата, е собственост на Министерството. Поради тази причина градоустройствените процедури се провеждат от името на собственика на терена, в случая – Министерството на здравеопазването.

Затова чрез пълномощно от министъра конкретно за имота е провеждана тази процедура. Тъй като обектът е от национално значение, произнасянето трябва да бъде на МРРБ, където очевидно има някакви опасения."

Ще предприемете ли необходимите действия за прекратяване на договора с дружеството “Детско здраве“

"Във връзка с указанията, които съм получил от принципала, съм върнал едно писмо и съм обяснил, че е необходимо решение на едноличния собственик. Това не става с писмо, трябва да има решение на едноличен собственик на капитала. И когато получа такова решение, защото всяка една такава дейност, защото договорът е със 77 млн., той е значително като стойност над правомощията ми като изпълнителен директор, които аз мога да прекратя и да ангажирам дружеството. Аз и оферта не мога да давам за такива суми, не мога да прекратявам договори."

Чуйте инж. Иван Алексиев в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свещенослужителите наследници на Светите апостоли

На 26 септември Църквата чества успението на любимия Христов ученик св. Йоан Богослов, роден във Витсаида – град, разположен на красивия бряг на Генисаpетското езеро. Св. Йоан Богослов ни остави Евангелието, три свои послания и Откровението или Апокалипсиса. В своите боговдъхновени творби св. Йоан издига преди всичко любовта – тази най-мощна стихия на..

публикувано на 26.09.21 в 09:05
Конференция

Журналистиката, която овластява гражданите

На 24 и 25 септември т.г. София бе домакин на значимо медийно събитие, което събра заедно водещи личности в световната разследваща журналистика. Под мотото „Нови хоризонти в журналистиката“ участниците в конференцията дискутираха, споделяха опита си и търсеха заедно нови пътища към това честната журналистика да се върне при хората. Дейвид МакДоналд ,..

публикувано на 26.09.21 в 08:05

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19