Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Биофермерът Васил Ралчев и другото лице на земеделието

Снимка: БГНЕС

Васил Ралчев развива семеен малък бизнес. Той е производител на биоплодове и зеленчуци, както и на етерично-маслени култури.

Васил Ралчев е главен герой в “Нашият ден“.

Защо земеделие?

„Вярвам, че това е сектор, който не е достатъчно добре развит у нас. Конкуренцията не е голяма, а и нейната възраст е застаряваща, средната е над 50 години.

Няма и достатъчно иновации в този сектор в България. Смятам, че е лесно да се развиваш с бързи темпове."

Началото

"Отраснал съм в семейство на предприемачи. И майка ми, и баща ми са започнали още през 2001 г. с биологично земеделие, когато то е било екзотика в България.

Въпреки всички трудности се запалих и аз. Следващата голяма стъпка, която предприех, беше да запиша Бизнес мениджмънт във Великобритания. Това промени всичко, там се научих на практическите стъпки, нужни в развитието на един бизнес.

Когато завършвах, се питах дали да се прибера в България, в Англия имаше добри възможности, но виждах, че и в България има достатъчно."


Онлайн магазин

"Първата ми стъпка беше онлайн магазин, в който можем да предлагаме етерично-маслените продукти, които продаваме.

Живея в град Панагюрище, област Пазарджик. Това е труден район за земеделие, но когато промениш цялата картина, нещата се получават."

Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Биоземеделието

"Баща ми казва, че още през 2001 г, когато е започнал да се занимава с биоземеделие, е усещал, че светът се променя.

С вдигането на стандарта в Европа, хората ще се ориентират към по-качествени храни и по-качествен начин на живот. Това е било движещата сила зад решението."

Препятствията

"Многото административни проверки, които седят зад този бизнес, са една от големите пречки и причини много хора да не се захващат. Ако направиш малка грешка, ще ти бъде отнет биосертификатът. Това може да доведе дори до фалит."

Чуйте Васил Ралчев в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Новков

Митко Новков: Изговореното слово е като буря, писаното слово се просмуква като влага

Митко Новков е директор на програма “Христо Ботев“ на БНР, журналист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България.  Той е завършил психология и философия в Софийски университет, носител е на няколко национални награди, между които “Паница“ за медиен анализ през 2003 г. и “Христо Г. Данов“ за представяне..

обновено на 26.10.21 в 12:14

Дистанционно обучение и домашно насилие – увеличават ли се случаите

Има ли тенденцията към увеличаване на случаите на домашно насилие в резултат от дистанционното обучение? Защо най-често децата стават жертви на насилие в семейна среда, а извършителите най-често са родителите? Как работят институциите и достатъчно ефективно ли вършат своята работа – колко време отнема извършването на проверка по сигнал и..

публикувано на 26.10.21 в 12:08

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние

По отношение на психичното здраве в България все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми, които имаме, се коренят във физиологични или биологични причини. По-напредналият свят, от който би трябвало да черпим добри практики, разглежда психичното здраве като био-психо-социален феномен и търси по-комплекси..

публикувано на 26.10.21 в 11:56

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството. С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година. Каква е..

публикувано на 26.10.21 в 09:31

Димитровден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е убит за вярата си през трети век. С името му се свързват множество чудеса и изцеления, поради което е сред най-почитаните светци, особено на Балканите. Той е покровител на град Солун и на славянските народи, а у нас – на старата столица Велико Търново,..

публикувано на 26.10.21 в 08:50