Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юн Фосе с първи роман на български език

Юн Фосе
Снимка: изд. Лист

Трите романа, които съставят „Трилогия“ на Юн Фосе, са „Бдение“, „Бленуванията на Улав“ и „Отмала“. 

Публикувани първоначално като отделни книги, впоследствие те са събрани в една от автора. В тях се проследява историята на Ашле и Алида, двама млади, борещи се за любовта и за живота си, като разказът преминава през времето, изпълнен с любов, но и с жестокост, насилие, смърт. Само по себе си случилото се с двамата е достатъчно вълнуващо и интересно, съдържа библейски мотиви, но Юн Фосе избира и особен подход, за да го предаде на читателя. Историята става особено магнетична и завладяваща с езика, на който е написан романът, а също и с напевния наратив, който буквално омагьосва читателя. 

Вещината, с която „Трилогия“ е преведен от Стела Джелепова, прави четенето запомнящо се удоволствие. Преводът е посветен на паметта на проф. Вера Ганчева, „без която той не бе бил възможен“ – по думите на преводачката. Това е първият роман на известния норвежки писател на български. За „Трилогия“ Юн Фосе получава голямата литературна награда на Северния съвет за 2015 година.

Чуйте Стела Джелепова.


Снимки – изд. Лист


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 11-17 октомври

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 17 октомври. Ретроспективната изложба „Акуи-Милано-София“ на художника Алцек Мишев може да бъде видяна в Националната галерия в Двореца. Алцек Мишев е роден в Дупница през 1940 г., а..

публикувано на 18.10.21 в 18:04

Международните фотографски срещи се провеждат в Пловдив

Международните фотографски срещи – фестивал с близо 40-годишна история – се провеждат в Пловдив под мотото „Сертификат за присъствие“. Събитията продължават до 31 октомври, а в програмата на фестивала са включени както български автори, така и гости от Гърция, Турция, Румъния. Артистичният директор на фестивала доц. д-р Никола Лаутлиев, който с..

публикувано на 18.10.21 в 14:10

„Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България представят изложбата „Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион, едно от водещите имена в урбекс фотографията. Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: „Silencio“ (2007-2013), Vestiges d’Empire (2013-2016 ) и „Veduta“ (2009-2020). Те са съпътствани от..

публикувано на 18.10.21 в 13:19
Доц. д-р Михаил Груев

70 години държавно архивно дело в България

На 10 октомври 1951 година е издаден Указ на Президиума на Народното събрание, с който се създава Държавният архивен фонд в България. През следващите години, след редица трансформации, започват да функционират и Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Народна република България и териториални държавни архиви. Институцията..

публикувано на 18.10.21 в 12:20
През 2019 Насимо показа свои творби в столичната галерия

Насимо: Изкуството е изкуство независимо дали е на улицата, или не

На 18 октомври художниците честват своя професионален празник. Станислав Трифонов , известен със своя артистичен псевдоним Насимо (Nasimo), е български стрийт арт художник. Роден е през 1979 г. в град Търговище. Завършва факултета по изобразителни изкуства към Великотърновски университет със специалност „Изящни изкуства“...

публикувано на 18.10.21 в 11:11