Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Световен ден на туризма

Даниела Стоева: Българските туристи спасиха туристическия сезон

Успешно лято за българския туризъм

| обновено на 27.09.21 в 10:58
Снимка: БГНЕС

Какъв беше летният туристически сезон на 2021 г. за българските туроператори и какви са тенденциите за зимните ни курорти?

Темата коментира в “Нашият ден“ Даниела Стоева, бивш зам.-министър на туризма в служебното правителство на Стефан Янев и собственик на туристическа агенция.

“Не бива да бъде изпуснат нито един участник в целия процес, в цялата верига на доставките, в цялата верига на партньорствата в този сектор. Всеки един участник е важен, за да може да се случи туристическият продукт."


100% растеж на летния сезон в сравнение с миналата година

"Можем да кажем, че сезонът беше положителен. Не бих използвала думата “добър“, защото не е ясно какво значи добър сезон. Да, по отношение на 2020 г. беше добър. Но, работейки в условията на ограничение на пандемия вече втора година, смятам, че този сезон беше много по-труден от предходния за целия туристически сектор.

Най-важният показател в момента не е даже ръстът спрямо миналата година, защото тя беше почти нулева.

Важното е да отбележим нивото, което достигнахме спрямо 2019 г. на базата на данните, които имаме от единната система за туристическа информация, както и от НСИ.

Накрая на август, още не беше напълно приключил сезонът, а сме достигнали ниво 70% от 2019 г., което смятам, че трябва да се отрази като положителен резултат. Още повече, че надхвърли очакванията, които имахме в началото.

Тук е важно да се отбележи, че с този ръст над 70% отчитаме броя на пренощували лица. Това е важният индикатор. Не броят на преминали туристи, а броят на пренощували лица.

В крайна сметка това ниво от 70% през 2019 г. го достигнахме основно благодарение на българските туристи."


Загуби от отменените програми на чуждестранните туроператори

"Вече има някаква статистика. Като обобщена оценка, която включва както организирания, така и на неорганизирания туризъм.

Общите нереализирани приходи за целия сектор – хотелиери, ресторантьори, туроператори, туристически агенти надхвърля 6 млрд. лева за 2020 г.

Мога да говоря за 2020 г. в този аспект, тъй като трябва да отбележим, че финалните данни за сезона ще излязат не по-рано от края на октомври. Тук се базираме основно на данни от НСИ и от БНБ по отношение на приходите.

Загубите за 2021 в сравнение с 2020 г. ще бъдат по-малко. Говорим за реализиране на много по-малки загуби в сравнение с 2019 г.

За месеците юни и май например, тъй като за тях имаме данни от БНБ за приходите от входящ туризъм.

За месец юни 2021 г. спрямо юни 2020 г. приходите от туризъм надхвърлят два пъти ръст. За основните месеци имаме доста сериозен ръст, спрямо 2020 г. Като цяло сезонът ще бъде успешен."

В Стара Загора отбелязват Деня на туризма с уникална изложба от Филипополис

Чуйте Даниела Стоева в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота сутрин в село Вакарел

Село Вакарел е най-голямото село на ихтиманска община и в него живеят около 1800 човека. То е важен транспортен възел на железопътната линия София - Пловдив, близо е до автомагистрала Тракия и е на 35 км. от столицата.   Вакарел е възникнало като селище по времето на султан Сюлейман II и му е вменено изпълняването на държавна служба –..

публикувано на 22.01.22 в 09:45
Екатерина Костадинова и Димитър Христов

Книга на промените

Майсторката на керамика и стъкло Екатерина Костадинова и дърворезбарят, майстор на иконостаси Димитър Христов пишат в своето ателие в ботевградското село Боженица една творческа Книга на промените. Ателието е буквално на брега на река Бебреш и в него има много изкуство, много свобода и много любов. А постигането на всички тези е свързано и с дръзновение..

публикувано на 21.01.22 в 16:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Промяна на емиграционния статут

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси. Снежана Георгиева от София: Синът ѝ Герман Германов в момента е в гр. Лима, Перу. Той е женен за перуанка и неговия миграционен статут в тази държава е "турист". Той иска емиграционният му статут да се промени в "роднина на местно лице,..

публикувано на 21.01.22 в 15:20
Адвокат Михаил Екимджиев

Адв. Михаил Екимджиев: Няма по-лошо правосъдие от избирателното правосъдие

Какво трябва да се реформира в съдебната ни система? Кой е виновен за това, че българският съдебен суверенитет е подложен на много тежко съмнение от най-близките ни партньори в ЕС и САЩ?  Четирите партии от управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор – „Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме..

публикувано на 21.01.22 в 12:40

21 януари – Международен ден прегръдката

На 21 януари  светът празнува Международния ден на прегръдката . На този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката. Прегръдката съпътства хората от..

публикувано на 21.01.22 в 10:17
Подкасти от БНР