Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за българите в чужбина – 21 години по-късно

Снимка: БНР, архив

На 1 октомври 1992 година е учредена Агенцията за българите в чужбина, чиято основна задача е била да успее да установи колко и кои български граждани живеят извън България. По-късно след приемането на Закона за българите в чужбина от 2000 година дейността и задачите на Агенцията се променят.

Има ли необходимост от подобна институция – е това, което много хора се питат?!

Непосредствено след създаването си Агенцията е изпитвала трудности да се потърси връзка с наричаните дотогава “невъзвращенци и емигранти“, разпилени по всички точки на света. Тя е трябвало да убеди нашите съграждани в чужбина, че вече не носят клеймото „невъзвращенец“ и че могат да идват по всяко време в родината си. Но това е било в края на ХХ в.

Сега българите от чужбина сами си организират културни дружества, създават си медии, дори си организират избори. Голяма част от дейностите им обаче са със съдействието на Агенцията.

Независимо от различните ѝ задължения, основната ѝ дейност все пак е да подпомага издаване на документи за българско гражданство – да бъде първата спирка по пътя на придобиването на български паспорт или двойно гражданство – от държави извън Европейския съюз, като Северна Македония, Молдова, Украйна, дори и Бразилия и Аржентина.

Специално се набляга на начините на придобиване на български документи.

Според зам.-председателя Димитър Владимиров тези правила са все още доста неуточнени в настоящия закон.

Именно наличието на „пробойни“ в Закона за българските граждани в чужбина позволиха раздаването на паспорти на около 140 хил. македонски граждани, които още не са доказали български произход, но вече са с двойно гражданство и дадоха повод на някои медии в югозападната ни съседка да коментират, че “българските документи се раздават като топъл хляб“.

След промените в закона от месец март тази година нещата са доста променени, но все пак има още възможности за създаване на точни и коректни правила за придобиване на българско гражданство.

Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлозар Желев

Светлозар Желев: "Аполония" е светлина, тя е фар в тъмнината

През 2024 година се отбелязват 40 години от началото на празниците на изкуствата "Аполония", които за първи път се състоя през 1984 година в живописния град Созопол. Фестивалът, създаден с цел да покаже постиженията на българските творци и да подкрепи новите идеи и експериментални проекти в различни изкуства, се е утвърдил като значимо културно събитие..

публикувано на 30.08.24 в 09:02
Панайот Денев

Излезе трети том от поредицата "125 години Българска телеграфна агенция"

Един от акцентите на тазгодишната "Аполония" в Созопол е представянето на третата част от книгата  за БТА "Събития от архивите" – 1898-2023.  Миналата година пак на Празниците на изкуствата бяха представени първите две части от поредицата "125 години Българска телеграфна агенция". Те вече са депозирани в Конгресната библиотека във Вашингтон...

публикувано на 29.08.24 в 12:45

Избрано: Извън учебния план: Николина Гурдева за истинската роля на педагога

През август в "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с Николина Гурдева , доскорошен учител, която споделя своите наблюдения върху непрекъснато променящата се роля на учителя в съвременната образователна система. С нарастващите изисквания и бързите промени в обществото, Гурдева..

публикувано на 29.08.24 в 10:33

Почитаме паметта на свети Йоан Кръстител

Сред пророците св. Църква най-високо почита св. Йоан Кръстител. Той е свързващото звено между Стария и Новия Завет – последният пророк, който подготвя евреите за идването на Месията. Неговата памет се чества  няколко пъти в църковната година , като на 24 юли се отбелязва неговото рождение, познато сред народа като Еньовден. На следващия ден след..

публикувано на 29.08.24 в 08:55
Гр. Баня, Карловско

Живите съкровища на град Баня, Карловско

"Обичам те, защото те познавам" – с тези думи жителите и гостите на Баня, Карловско, празнуват 22 години от обявяването на населеното място за град. За традициите на селото и на града, добрите спомени от миналото и обнадеждения поглед към бъдещето разговаряме в "Нашият ден" с Иванка Близнакова , художествен ръководител на баненската група за..

публикувано на 29.08.24 в 08:51