Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на свети Йоан Кръстител

Снимка: bg-patriarshia.bg

Сред пророците св. Църква най-високо почита св. Йоан Кръстител. Той е свързващото звено между Стария и Новия Завет – последният пророк, който подготвя евреите за идването на Месията.

Неговата памет се чества няколко пъти в църковната година, като на 24 юли се отбелязва неговото рождение, познато сред народа като Еньовден. На следващия ден след Богоявление, името му отново се прославя.

Днес църквата възпоменава смъртта на Христовия Предтеча. В знак на съпричастие към страданията на Божия пророк, на този ден се спазва строг пост.

Когато бил на 30 години, св. Йоан Предтеча, по Божие внушение, се явява сред евреите, за да ги подготви да приемат Месията – Христа. Проповядвайки явяването на Спасителя и приближаването на Царството Божие, Йоан ги убеждава да се подготвят за тази велика радост чрез покаяние за греховете си и поправяне на живота си. Множество хора идвали при него, приемайки от него покайно кръщение. Някои дори го почитали толкова високо, че мислели да виждат в него самия очакван Месия – Христос. След кръщението на Иисус Христос, Йоан продължавал да учи народа и, намирайки се близо до Енон, кръщавал идващите при него, свидетелствайки, че Христос е Син Божи, слязъл от небето. "Той трябва да расте – казвал Йоан, – а аз да се смалявам. Който иде отгоре, Той е над всички".

Като проповядвал покаяние, изобличавал беззаконията и пороците. Цар Ирод, син на онзи, който убил витлеемските младенци заради рождението на Христос, се развел с жена си и се оженил за Иродиада - жена на брат му Филип. Понеже това се забранявало от Мойсеевия закон, Йоан казал на царя: "Не ти прилича да имаш жената на брата си!" Разгневеният Ирод заповядал да затворят Йоан в тъмница. Иродиада искала неговата смърт. Но Ирод се побоял да го убие, понеже знаел, че той е честен човек, когото целият народ уважавал и почитал за пророк.

Скоро след затварянето на Йоан Ирод празнувал рождения си ден и направил голямо угощение на велможите и началниците галилейски. На този празник Иродиадината дъщеря играла и така се понравила на царя, че той във възторг се заклел да й даде каквото пожелае. Девойката не знаела какво да иска. Тя се посъветвала с майка си, която я подучила да поиска главата на Йоан Кръстител. Дъщерята дошла при царя и му казала: "Искам още сега да ми дадеш на блюдо главата на Йоан Кръстител!" Ирод се натъжил твърде много, но поради клетвата не се решил да й откаже и пратил в тъмницата да отсекат главата на Йоан. Донесли на блюдо главата на великия пророк, дали я на девойката, а тя я занесла на майка си, която от злоба избола с игла езика на Йоан.

Йоановите ученици погребали тялото на светия си учител в Севастия, а Иродиада скрила главата му в Иродовия дворец. Съвестта, вероятно, мъчела Ирод, защото, когато до него дошли слухове за чудесата, извършвани от Спасителя, той казал: "Това е непременно Йоан Кръстител, възкръснал от мъртвите, и затова чудеса се вършат от него." Мнозина казвали: "Това е Илия"; други "Някои от пророците"; но Ирод все повтарял: "Това е Йоан, комуто аз отсякох главата! Той е възкръснал от мъртвите". Бедствия поразили Ирод, войската му била разбита от арабския цар Арета, баща на първата му жена. Той самият бил след това изпратен на заточение от римския император. И юдеите смятали тия бедствия като справедливо наказание за убиването на великия пророк.

Слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Панайот Денев

Излезе трети том от поредицата "125 години Българска телеграфна агенция"

Един от акцентите на тазгодишната "Аполония" в Созопол е представянето на третата част от книгата  за БТА "Събития от архивите" – 1898-2023.  Миналата година пак на Празниците на изкуствата бяха представени първите две части от поредицата "125 години Българска телеграфна агенция". Те вече са депозирани в Конгресната библиотека във Вашингтон...

публикувано на 29.08.24 в 12:45

Избрано: Извън учебния план: Николина Гурдева за истинската роля на педагога

През август в "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с Николина Гурдева , доскорошен учител, която споделя своите наблюдения върху непрекъснато променящата се роля на учителя в съвременната образователна система. С нарастващите изисквания и бързите промени в обществото, Гурдева..

публикувано на 29.08.24 в 10:33
Гр. Баня, Карловско

Живите съкровища на град Баня, Карловско

"Обичам те, защото те познавам" – с тези думи жителите и гостите на Баня, Карловско, празнуват 22 години от обявяването на населеното място за град. За традициите на селото и на града, добрите спомени от миналото и обнадеждения поглед към бъдещето разговаряме в "Нашият ден" с Иванка Близнакова , художествен ръководител на баненската група за..

публикувано на 29.08.24 в 08:51
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57