Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95 години от рождението на незабравимия Георги Георгиев - Гец

Снимка: Фейсбук

На 4 октомври е роден един от най-популярните актьори на миналия век – Георги Георгиев - Гец, познат с ролите си в киното, Народния театър и на малкия екран.

Винаги ще остане в историята като артистът, който можеше да изиграе комедията и трагедията на живота. Той е многопластов, органичен и отдаден на работата.

Гец е носител на множество награди, сред които са наградите на Варненския и Московския кинофестивал за ролята си в “Селянинът с колелото“.

Голяма награда “Златна роза“ за филма “Осмият“. Орден “Кирил и Методий“ първа степен и голяма награда “Златна камера“ на Съюза на българските филмови дейци за цялостен принос в развитие на българското кино.

Прякора „Гец“ придобива от колегата си Димитър Бочев, тъй като в родния му край (с. Войнягово, Карловско) така наричали мъжете с името Георги.

В биографичния роман за актьора “Книга за Гец“ неговата съпруга го описва така:

“Той беше неподражаема и противоречива личност – и решителен, и колеблив, и напорист, и плах. Колкото последователен в професията си, толкова хаотичен и небрежен в ежедневието си. Имаше обаче ценности, на които държеше непоколебимо и с възрожденска страст. Не на лъжата, не на лицемерието, не на подлостта и ударите под кръста.“

Георги Георгиев - Гец и Иван Иванов в „Стената“, 1984 г., реж. Емил Цанев.

Получава инсулт по време на представление на пиесата „Ню Йорк, хотел „Плаза“ в гр. Стара Загора на 9 април 1996 г. Закаран е в местната болница. Състоянието му се влошава, изпада в кома. След 3 дни го оперират в София, но се оказва твърде късно. Гец умира на 2 септември 1996 г., без да дойде в съзнание.

В звуковия файл можете да чуете как самият Георги Георгиев - Гец описва себе си.


Снимки: bulpedia.com, Фейсбук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59