Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На театър с Жана Рашева

Жана Рашева в сцена от "Шахнаме"
Снимка: Иван Дончев

Театър „Азарян“ представя на 7 и 8 октомври спектакъла „Шахнаме: Сказание за Зал“ по творбата на един от най-великите персийски поети – Фирдоуси. 

Вдъхновен от епоса „Шах-наме“ или „Книга на царете” (1010), включен в списъка на ЮНЕСКО „Шедьоври в устното и нематериално наследство на човечеството“, представлението вплита драма, танц и музика на живо. С него през 2020-а се отбелязаха две големи годишнини, свързани с иранската култура  –1010 години от създаването на персийския епос „Шахнаме“ и 1000 години от смъртта на Фирдоуси.

Текстът, писан в продължение на 35 лета, разказва историята на Древна Персия и изиграва изключителна роля за запазването на персийския език, религия и фолклор.

Постановката е реализирана с помощта на Министерство на културата, Столична община, Индологическа фондация „Изток-Запад“, Фонд за стратегическо развитие към НБУ и фондация „Етюд“. Тя получи номинация за режисурата на Елена Панайотова за наградата на Столична община в категория „ярки постижения в областта на културата“ през 2021 година.

В „Шахнаме: Сказание за Зал“ на театър „Азарян“ участват: Добрин Досев, Жана Рашева, Велислав Павлов, Севар Иванов, Васил Ряхов, Ралица Стоянова, Росен Михайлов, както и студенти от НБУ. 

Превод: Йордан Милев, Режисьор и сценична версия: Елена Панайотова, Сценограф: Юлиян Табаков, композитор: Николай Иванов (група ОМ), хореограф Росен Михайлов, изпълнения на живо: Марина Великова. Фотограф: Иван Дончев. 

Актрисата Жана Рашева разказва повече в "Артефир".

 Снимки – Иван Дончев, предоставени от Театър "Азарян", и личен архив

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР