Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Снимка: БГНЕС

18 ноември се отбелязва като Международен ден без тютюнопушенето. По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.

Идеята е всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели. България е първа в ЕС по активни пушачи, изследването на Евростат ни го показа. Запалена цигара от пациент е вероятната причина за пожара в Covid отделението в Сливен.

Със законодателна програма за борба с тютюнопушенето към всички партии се очаква да излязат от Сдружение “България без дим” и Коалицията за живот без тютюнев дим. Това трябва да стане на онлайн събитие по повод Международния ден без тютюнопушене, който отбелязваме днес.

За Деня и инициативите разказва в “Нашият ден“ Павел Антонов от „България без дим”.

“Проблемът продължава, все още почти половината българи пушат. Цифрите се променяха през последните 10 години, особено в първите години след въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места имаше индикации, че статистиката може да тръгне надолу, но за съжаление това не се реализира. Може би защото нетърпимостта на хората, а и решимостта на контролните органи понамаля след първоначалния момент на устрем.


В началото, когато се прие тази забрана, имаше голяма обществена дискусия. През последните пет години тази тема не може да намери мястото си във фокуса на общественото внимание. Особено след началото на Covid епидемията, затова има поне едно добро извинение. Но пандемията по-скоро е причина да се замислим отново по-сериозно за тютюнопушенето и днешният ден ни дава повод за това.

Препоръките и от СЗО, и от всички институции, които изследват обществено здраве, са, че отслабените бели дробове неминуемо създават по-добра среда за Covid и за други белодробни заболявания.

За съжаление не виждаме решимост и посветеност от страна на взимащите решения през последните години за решение на проблема, за да тръгне решително надолу статистиката у нас.

Изключително обезпокояващо е, че младите хора са много засегнати тук и специфично за България е, че са засегнати момичетата, които в последните години са на рекордно високо ниво в ЕС, а това са бъдещите майки.

Големият проблем е търпимостта към тютюнопушенето в обществената среда. Като се започне от семейната среда, в която много хора пушат пред децата си и изобщо не го намират за проблем и се премине през медицинската, в която има и лекари, които подценяват вредата от тютюнопушене, и се достигне до голямата зависимост на политическо ниво от големите финансови ресурси на тютюневата индустрия.

Чуйте Павел Антонов в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55