Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Деян Донков: В трудното време се справяме с вяра и любов

Снимка: kinomania / ФС

Моноспектакълът „Камбаната” на Деян Донков е специалното събитие в програмата на тазгодишната „Киномания”. Първата среща с публиката беше през септември в Античния театър в Пловдив, а софийската премиера ще се състои на 8 декември от 19 часа в Зала 1 на НДК.

„Камбаната” е първа театрална постановка по едноименния роман на Недялко Славов, издаден през 2016 година и отличен година по-късно с Националната награда „Христо Г. Данов” за художествена литература. В това представление актьорът е автор на драматургичния вариант, режисьор и изпълнител.

„Камбаната” e трагичен разказ за сложния, изпълнен с драматични препятствия път на бивш затворник, лежал за две убийства, и за духовното му пречистване чрез любовта и вярата.


„Когато за пръв път прочетох романа, изначално се смях много, а накрая се разплаках. Общо взето, цялата гама и палитра от емоции човек изпитва, като чете този роман.

Аз вярвам, че изкуството го е създал Господ, за да укрепва духа на човека. Така че колкото повече изкуство, толкова по-силни ставаме и укрепваме духом.

Времето сега е трудно и за изкуството, макар че се случват и тези чудеса, според мен, защото някой като че ли „отгоре” помага, ни помага – на артистите, които малко сме останали без работа в тези времена. С вяра и любов се справяме”, сподели в „Артефир” Деян Донков.


Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: НДК, „Киномания” / ФС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият български финансов трилър тръгва по кината

Днес в над 60 киносалона в цялата страна, тръгва официално първият български финансов трилър "Борсови играчи ". Лентата събира звездни имена като актьорите Александър Алексиев, Мариан Вълев - Куката, Радина Кърджилова, Димитър Баненкин, Дарин Ангелов, Стоян Дойчев и Стоян Радев, които въвличат зрителите в света на  финансите и капиталовите пазари...

публикувано на 20.05.22 в 16:30

Премиерен спектакъл на Марион Дърова

"Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва към падане или към полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Не, това не е перверзен фантазъм, а реалността на всяка следващата крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни. Колко наслада можем да понесем?" Това пише за..

публикувано на 20.05.22 в 15:11

Новият роман на Иван Станков – разказ за линията на самотата

Главните герои в тази книга са двама мъже и една жена. Те са несъединени самотни върхове на любовен триъгълник. Живеят непоносимо дълго, до наши дни. Иначе са връстници на новата българска държава. Провират се през войни, бунтове, преврати. Но Историята е само декорация. Както повечето книги на света, и тази разказва за любов и за смърт. Героите трябва..

публикувано на 20.05.22 в 14:05
Кубрат – откриване на тържествата пред читалището

Хуморът не е шега работа!

За 15 пореден път карикатуристи, сатирици и хумористи се събраха в град Кубрат на Националния конкурс за хумор и сатира, организиран от клуб на хумористите "Жарава" и Община Кубрат със съдействието на екип "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев", за да покажат накъде върви българският хумор.  Разбира се, това не е пълна картина, в наши дни..

публикувано на 20.05.22 в 10:15

Фестивалът "Нова българска драма" се открои с много силно актьорско присъствие

От 11 до 16 май Шумен беше домакин на традиционния Театрален фестивал "Нова българска драма". В конкурсната програма на престижния театрален форум участват единствено представления, създадени по български текстове, като на най-добрите от тях се присъждат награди в няколко категории. "Много е важно, че този най-стар форум в България, който..

публикувано на 19.05.22 в 15:47