Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Снимка: Pixabay

На 3 декември светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация и на Съвета за наблюдение:

“Съветът за наблюдение е създаден сравнително скоро, през 2019 г. Това е един мониторингов орган, който се състои от девет члена. Има представители на институцията на омбудсмана, на Комисията за защита от дискриминацията, представители на научната общност, както и представители на организациите на хората с увреждания.

Доц. Ана Джумалиева.

Само Съветът няма как да реши всички проблеми на хората с увреждания, но колкото повече институции – било то държавни и неправителствени организации – са ангажирани с проблемите на хората с увреждания, толкова по-ефективна ще бъде тяхната защита.

В нашия Закон за защита от дискриминация още от създаването на Комисията за защита от дискриминация е предвидено, че разглеждаме жалби и сигнали, подадени до Комисията по признак “увреждане“. Освен това изрично е записано в Закона за защита от дискриминация, че недостъпната архитектурна среда също е форма на дискриминация."

"Именно на 3 декември преди няколко години стартирахме една кампания, която озаглавихме “Достъпна България“. Първоначално тази кампания беше подкрепена от председателя на Народното събрание от президента на Република България и от много обществени фигури и лица, които помогнаха нашата кампания да има по-голям отзвук.

От края на 2017 г. работим много активно и обследваме достъпността на архитектурната среда. Имаме влезли 1289 решения, от тях имаме 1125 решения, които са в сила. Само 10 решения от тази голяма бройка са били отменени от съда.

От самото създаване на Комисията за защита от дискриминация имаме повече от 2500 преписки, жалби, сигнали, подадени до нас по различни поводи, свързани с проблеми на хората с увреждания."

Промяната след решение на съда

"Да, още по време на образуване на самото производство наблюдаваме и забелязваме, че страните поемат ангажимента. Има случаи, когато преди да сме приключили производството, те се стараят да осигурят достъпност на помещенията и сградите."

Чуйте доц. д-р Ана Джумалиева в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота сутрин в село Вакарел

Село Вакарел е най-голямото село на ихтиманска община и в него живеят около 1800 човека. То е важен транспортен възел на железопътната линия София - Пловдив, близо е до автомагистрала Тракия и е на 35 км. от столицата.   Вакарел е възникнало като селище по времето на султан Сюлейман II и му е вменено изпълняването на държавна служба –..

публикувано на 22.01.22 в 09:45
Екатерина Костадинова и Димитър Христов

Книга на промените

Майсторката на керамика и стъкло Екатерина Костадинова и дърворезбарят, майстор на иконостаси Димитър Христов пишат в своето ателие в ботевградското село Боженица една творческа Книга на промените. Ателието е буквално на брега на река Бебреш и в него има много изкуство, много свобода и много любов. А постигането на всички тези е свързано и с дръзновение..

публикувано на 21.01.22 в 16:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Промяна на емиграционния статут

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси. Снежана Георгиева от София: Синът ѝ Герман Германов в момента е в гр. Лима, Перу. Той е женен за перуанка и неговия миграционен статут в тази държава е "турист". Той иска емиграционният му статут да се промени в "роднина на местно лице,..

публикувано на 21.01.22 в 15:20
Адвокат Михаил Екимджиев

Адв. Михаил Екимджиев: Няма по-лошо правосъдие от избирателното правосъдие

Какво трябва да се реформира в съдебната ни система? Кой е виновен за това, че българският съдебен суверенитет е подложен на много тежко съмнение от най-близките ни партньори в ЕС и САЩ?  Четирите партии от управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор – „Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме..

публикувано на 21.01.22 в 12:40

21 януари – Международен ден прегръдката

На 21 януари  светът празнува Международния ден на прегръдката . На този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката. Прегръдката съпътства хората от..

публикувано на 21.01.22 в 10:17
Подкасти от БНР