Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Снимка: Pixabay

На 3 декември светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация и на Съвета за наблюдение:

“Съветът за наблюдение е създаден сравнително скоро, през 2019 г. Това е един мониторингов орган, който се състои от девет члена. Има представители на институцията на омбудсмана, на Комисията за защита от дискриминацията, представители на научната общност, както и представители на организациите на хората с увреждания.

Доц. Ана Джумалиева.

Само Съветът няма как да реши всички проблеми на хората с увреждания, но колкото повече институции – било то държавни и неправителствени организации – са ангажирани с проблемите на хората с увреждания, толкова по-ефективна ще бъде тяхната защита.

В нашия Закон за защита от дискриминация още от създаването на Комисията за защита от дискриминация е предвидено, че разглеждаме жалби и сигнали, подадени до Комисията по признак “увреждане“. Освен това изрично е записано в Закона за защита от дискриминация, че недостъпната архитектурна среда също е форма на дискриминация."

"Именно на 3 декември преди няколко години стартирахме една кампания, която озаглавихме “Достъпна България“. Първоначално тази кампания беше подкрепена от председателя на Народното събрание от президента на Република България и от много обществени фигури и лица, които помогнаха нашата кампания да има по-голям отзвук.

От края на 2017 г. работим много активно и обследваме достъпността на архитектурната среда. Имаме влезли 1289 решения, от тях имаме 1125 решения, които са в сила. Само 10 решения от тази голяма бройка са били отменени от съда.

От самото създаване на Комисията за защита от дискриминация имаме повече от 2500 преписки, жалби, сигнали, подадени до нас по различни поводи, свързани с проблеми на хората с увреждания."

Промяната след решение на съда

"Да, още по време на образуване на самото производство наблюдаваме и забелязваме, че страните поемат ангажимента. Има случаи, когато преди да сме приключили производството, те се стараят да осигурят достъпност на помещенията и сградите."

Чуйте доц. д-р Ана Джумалиева в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съхраняване на диалекта на Банско, или за мисията на един поет

Александър Думанов – поет и изследовател на банския диалект. Той се е посветил на съхраняването на неговата автентичност. Думанов не само пише книги на този диалект, но и ръководи театрална трупа, наречена "Сарандевото кафене", с която продължава традициите и културното наследство на Банско. В своите произведения Думанов умело вплита звънливата..

обновено на 05.08.24 в 13:40
Финалът на Бойков връх

Никола Калистрин: "30Х10" и ренесансът на българския ски алпинизъм

Разговор с най-добрия ни състезател по ски алпинизъм Никола Калистрин в ефира на изнесеното студи от Банско на предаването "Нашият ден" представя предизвикателството да изкачи 30 върха на Северен Пирин и подготовката му за олимпиадата.  На 5 април тази година той успешно завърши предизвикателството 30Х10.  27-годишният банскалия измина скоростно..

обновено на 05.08.24 в 13:00

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Читалище "Никола Вапцаров" – 130 години история и традиции в Банско

Читалище "Никола Вапцаров" в гр. Банско отбелязва 130 години от своето създаване, носейки със себе си история и значимост в културно-просветната дейност на града. В разговор в мобилното студио на предаването "Нашият ден" Силвия Терзиева, секретар на читалището, и Елена Калайджиева, организатор на събития, споделиха как се подготвят за..

публикувано на 05.08.24 в 10:19
 д-р Веселин Тенев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: д-р Веселин Тенев – клиничен психиатър

Д-р Веселин Тенев живее и работи в САЩ, и гостува за втори път в предаването, защото има какво да каже – от конспирациите, през политиката, до сатанизма. Философският проблем на сатанизма и психичното здраве. Докъде водят ограниченията или забраните на удоволствията. За вуду фестивалите, вуду храмовете и българските книжарници от 70-те години...

публикувано на 05.08.24 в 09:45