Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Константин Занков:

8 декември: Очаква се около 26 000 български студенти да празнуват по родните хотели

Имаме и входящ туризъм на Студентския празник

Снимка: Pixabay

Първите резервации, които постъпиха много отдавна, бяха точно за къщи за гости. Те свършиха като места възможно най-рано. Имаше интерес към зимните курорти, естествено Банско беше на първо място от тях. Имаше и инетрес и към градовете, които са близо до студентските кампуси. Тази година очакваме да празнуват като брой около 26 000 български студенти, които ще реализират нощувки по българските хотели, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Константин Занков, главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма.

Имаме и входящ туризъм на Студентския празник, очакваме в района на Банско около 2000 гърци.

В България самият сезон започва по-късно като брой настанявания. Иска ни се да започва от 1 декември, но не е така. Тази година ще отбележим ръст на резервациите спрямо миналата, която беше доста слаба за зимния сезон.


Ако през зимния период на 2018 и 2019 г. е имало около 1 млн. и 600 хил. чуждестранни туристи в България, миналата година имахме около 650 хил. Тази година очакваме около 1 млн. 200  до 1 млн. и 300 чужденци да пътуват до България за периода на зимния туристически сезон.

Познати на нас пазари за зимния сезон, които ни подкрепят за развитие на туризма, са Великобритания, Ирландия, Скандинавия и др.

Чуйте Константин Занков в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08

Как се чувства един сърбин в България

Вечерта срещу 14 януари съседна Сърбия празнува новата година. Повече за традициите, честването, спецификата на кухнята и празника разказва Далибор Маринкович или Даци, както всички го наричат, професионален готвач и собственик на ресторант, който вече осемнайсет години живее в България. Даци е от Лесковац и е наследил любовта към готвенето от своите..

публикувано на 18.01.22 в 09:55

Балкански алианс на хотелиерите – успешен пример за добросъседство

Премиерът Кирил Петков заминава на посещение в Република Северна Македония. Фокусът се очаква да е върху сформирането на 5 работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история, както и върху нормализиране на климата на диалог между двете държави. Кирил Петков заминава на посещение в РСМ Има две организации,..

публикувано на 18.01.22 в 09:35
Подкасти от БНР