Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

87 години от рождението на Дамян Дамянов

| обновено на 18.01.22 в 08:31
Снимка: Уикипедия

Дамян Петров Дамянов е роден на 18 януари 1935 г. в Сливен.

През 1953 г. завършва гимназия в родния си град, а през 1961 г. завършва българска филология в Софийския университет.

През 60-те години работи като литературен консултант във вестник „Народна младеж“ и като редактор в отдел „Поезия“ на списание „Пламък“.

За първи път публикува стихотворения през 1949 г. във в. „Сливенско дело“, а по-късно публикува поетични творби в централния литературен печат.

Дамян Дамянов е удостоен със званието Народен деятел на културата, лауреат е на Димитровска награда, а през 1998 г. получава наградата „Иван Вазов“ за цялостно литературно творчество.

През 1963 г. на руски език излиза книгата му „Пусть окно распахнется“ в превод на М. Кудинов. Отделни творби на поета са публикувани в литературни издания на руски, беларуски, украински, унгарски

Негова съпруга е поетесата Надежда Захариева. Има двама синове и една дъщеря.

За него разказва в “Нашият ден“ съпругата и съратник на големия поет Надежда Захариева.

“Мнозинството от читателите, особено от читателките, обичат да четат главно любовната поезия на Дамян, защото там той е един от големите майстори. Но поезията не  е само майсторство, по-късно става майсторство, в началото е главно емоция.

Тъй като единственото оръжие, с което Дамян може да въстане срещу съдбата, са думите, всяка дума в неговите стихове, все едно на каква тема са посветени, е изпълнена с безкрайно много енергия, с енергията на духа му, който е бил затворен в едно мъничко тяло. Енергията и страстта, с която всичко е написано, вероятно е тайната на любовта на читателите.“

Животът на Дамян Дамянов

“Аз съм свидетелят, че животът му не беше лесен, но колкото огромна беше болката, която съдбата му беше подарила, толкова и дарбата, която му беше дадена. Той правеше стихотворения от всяко нещо покрай него.“

Чуйте повече за поета от разговора с Надежда Захариева в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Месеци след премиерата: “Петя на моята Петя“ се приема със същата емоцията от зрителите

Месеци след премиерата на филма “Петя на моята Петя“  - продължава ли емоция при прожекцията на филма в европейските киносалони? Премиерата беше свързана с отбелязването през 2022 г. на 60-годишнината от рождението на забележителната Петя Дубарова, оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непримиримост спрямо..

обновено на 25.05.22 в 13:16

25 май – Международен ден на безследно изчезналите деца

25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца. България се включва за първи път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца,..

публикувано на 25.05.22 в 09:23
Гриша Островски

Спомен за Гриша Островски

На днешния 25 май през 1918 г. е роден режисьорът Гриша Островски, една от ярките личностите в българското кино и театър. Днес той щеше да навърши 104 години. Негови са филмите "Отклонение", "Мъже в командировка", "Петимата от "Моби Дик", "Герловска история". Той е един от първите режисьори на Сатиричния театър . Гриша Островски е..

публикувано на 25.05.22 в 09:02

Планова техническа профилактика на 25 май

На 25 май ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни ГАБРОВО 4 на честота 103.2 MHz, КУРУТМАН 4 на честота 91.8 MHz (за района на Благоевград), ЛОМ 4 на честота 87.6 MHz и РАЗЛОГ 4 на честота 101.7 MHz, излъчващи програма "Хоризонт“; ГАБРОВО 5 на честота 95.4 MHz и РАЗЛОГ 5 на честота 89.1 MHz,..

публикувано на 25.05.22 в 06:00

Ученици създадоха интерактивна карта на училищата с името на братята Кирил и Методий

Интерактивна карта с действащите училища на територията на страната, които носят името на светите братя Кирил и Методий, създадоха ученици от едноименното пловдивско средно училище. По инициатива на ръководството и педагогическите специалисти ученици от VII и X клас изработиха карта, от която става ясно, че от всички 2368 училища 10% носят..

публикувано на 24.05.22 в 13:22