Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

135 години от началото на строежа на Айфеловата кула

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel, ) е желязна решетъчна кула в парка „Марсово поле“ в Париж, Франция. Носи името на инженер Густав Айфел, чиято фирма я проектира и изгражда.

Наричана от парижани „Желязната дама“, кулата е построена между 1887 и 1889 година като входна арка на Световното изложение и първоначално е критикувана за своя дизайн от водещи френски художници и интелектуалци, но с времето се превраща в глобална културна емблема на Франция и една от най-разпознаваемите конструкции в света. Айфеловата кула е най-посещаваната забележителност с входна такса в света– през 2015 година тя е изкачена от 6,91 милиона души.

Кулата е висока 324 метра, приблизително колкото 81-етажна сграда, и е най-високата конструкция в Париж. Основата ѝ е квадратна, с дължина на страната 125 метра. По време на строителството тя изпреварва Вашингтонския монумент като най-висока конструкция в света, рекорд, който удържа в продължение на 41 години, до завършването на „Крайслер Билдинг“ в Ню Йорк през 1930 година. Кулата е първата конструкция, надминала както 200, така и 300 метра височина. След добавянето на предавателна антена на върха на кулата през 1957 година, тя изпреварва „Крайслер Билдинг“ със 17 метра. Без отчитане на антената, Айфеловата кула е втората по височина конструкция във Франция след виадукта „Мийо“.


Кулата има три нива, достъпни за посетители, с ресторанти на първото и второто ниво. Най-горната платформа е на 276 метра над терена – най-високата достъпна за публика наблюдателна площадка в Европейския съюз. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. Макар че има стълбище и до най-високото ниво, то най-често е достъпно само с асансьор.

Как жителите на Париж и туристите възприемат кулата разказва в “Нашият ден“ екскурзоводът Нина Рангелова:

“Това си остава един от най-емблематичните паметници на Франция и на Париж. Въпросът е, че зад този толкова грациозен силует седят много сложни неща. Седи невероятен професионализъм и воля да бъде доведен този проект до успешен край.

Туристите, които придружавам, виждат кулата като един прекрасен силует. Много неща не се знаят за нея. Днес тя е най-посещаваният платен паметник в света.“

Чуйте в звуковия файл.

Уикипедия
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социално включване в действие

Проектът "Социално включване в действие" събра доброволци от петнадесет страни, сред които Полша, Словения, Словакия, Чехия, Румъния, Португалия, Турция и др. Организацията, стояща зад проекта, е Си Ви Ес България.  Идеята обхваща различни дейности и граждански инициативи, които да приобщават различни социални групи. Хора в неравностойно положение,..

публикувано на 20.05.22 в 17:39
Правосъдният министър Надежда Йорданова и водещата Анелия Торошанова (от ляво надясно)

Предизвикателствата пред съдебната реформа в България

Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Това е първа стъпка в България да има един закон за всички...

публикувано на 20.05.22 в 12:30

Covid добавката влиза в пенсиите. Да, скокът ще е 20%

Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите от 1 юли. Процентът няма да е еднакъв за всички възрастни, а ще зависи от пенсията. В интервю за NOVA социалният министър Георги Гьоков разясни какво точно ще се случи с пенсиите от юли. Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20% “До този момент Covid добавката не..

публикувано на 20.05.22 в 12:00

Ще се превърне ли Турция в космическа сила?

Турция има амбициозни планове да се превърне в космическа сила. Тя прие десетгодишната си космическа програма и още догодина планира да изпрати в космоса първия си космонавт. Турция планира активно усвояване на Космоса с руска помощ Турция с успешен тест на хибриден двигател за лунарна мисия Темата коментира в “Нашият ден“ Мина..

публикувано на 20.05.22 в 11:04
Щерьо Ножаров

Антиинфлационните мерки са грешно разчетени

Партиите в Народното събрание очаквано не показаха единомислие спрямо пакета от антиинфлационни мерки, които правителството представи на брифинг в Министерския съвет. Без изненада опозицията намери кусури в представените предложения, определяйки мерките като “закъснели“, “проинфлационни“ и “популистки“. От коментарите на представители на..

публикувано на 20.05.22 в 11:00